Boeing Starliner tesztküldetés: további rendszerellenőrzésekig az űrhajó a Nemzetközi Űrállomáson marad

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Tegnap újabb sajtótájékoztatót adtak a Boeing és a NASA tisztviselői a jelenlegi helyzetről.

A legújabb hírek szerint még hetekig az ISS-hez dokkolva marad a Starliner, a kéttagú tesztszemélyzet pedig ennyivel tovább élvezheti a világűr nyújtotta látványt. Az egyelőre továbbra is kérdés, pontosan mikor térhet vissza Butch Wilmore és Sunita Williams a Földre, de a tisztviselők ismét kihangsúlyozták, hogy nem hagyják hátra a személyzetet, az űrhajósok biztonsága mindenek felett áll. 

Ahogy korábbi cikkeinkben is említettük, a Boeing mérnökei számára csak most, a visszatérés előtt van lehetőségük a szervizmodul meghajtási rendszereit ellenőrizni, mivel ez az egység visszatéréskor leválik az űrhajóról és nem lesz lehetőség további tesztekre. Ami jó hír, hogy a legutóbbi sajtótájékoztató óta nem lépett fel újabb műszaki hiba, de ahhoz, hogy a mérnökcsapat a lehető legjobban megértse a fúvókák és a teljes meghajtási rendszer működését, további teszteket fognak végrehajtani a White Sands tesztkomplexumban, Új-Mexikóban. Ezeket egy ugyanolyan fúvókarendszerrel fogják végrehajtani, ami a Starlinerben is található, hogy lehetőség szerint elő tudják idézni a szivárgási hibákat, majd azokra egyértelmű megoldást találjanak.

A képre kattintva új ablakban nyílik meg a videó linkje!

A földi tesztek után a Boeing részletes jelentést ad át a NASA-nak, majd közösen döntenek az eredmények alapján a lehetséges visszatérési dátumról. Jelenleg még nincs ok a sietségre, mivel a korábban 45 napra szavatolt akkumulátorok működési idejét meg tudják hosszabbítani, és augusztusig nem várható az űrállomáson sem űrhajócsere (a Crew-9-nek jelenleg még nincs pontos indítási dátuma).

Ami a tervezett űrsétákat illeti (kettő van tervben, melyek közül az elsőt már több alkalommal kellett a szkafanderek miatt lefújni), további halasztásról döntöttek a vezetők: a július 2-ára tervezett EVA-re legkorábban a hónap végén kerülhet sor, miután remélhetőleg a Starliner már elhagyhatta az űrállomást és visszatért a Földre.

Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye