Boeing Starliner tesztrepülés: újabb hiba, újabb több napos halasztás

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Miközben az Atlas-V rakétát a hangárban javították, az űrhajó szervizmoduljában is szivárgást észleltek a szerelők.

Frissítés május 18.: több idő van szükség a javításra és az ellenőrzésekre, ezért újabb négy nappal, május 25-re tolták az indítás legkorábbi időpontját. Magyar idő szerint 21:09 startolhat el az Atlas-V a Starlinerrel, ha addig nem jön közbe még valami…


Eredeti cikk

Az ág is húzza a Boeingot és a NASA-t a CST-100 Starliner személyzetes tesztrepülésére való felkészülés közben. Ahogy arról mi is beszámoltunk múlt héten, a CFT (Crewed Flight Test) indítását másfél héttel kellett elhalasztani az Atlas-V Centaur második fokozatában észlelt szelephiba miatt, de a most szombatra kitűzött időpont is már a múlté.

Tegnap ugyanis arról számolt be a Boeing, hogy miközben a rakétát a szerelőhangárban javították, a Starliner szervizmoduljában kisebb héliumszivárgást észleltek, emiatt újabb három napos csúszásról kellett dönteniük a NASA-val együtt. A hiba az egyik gázdinamikai fúvókánál jelentkezett, melyekből összesen 28 található a szervizmodulon. Ezek a fúvókák felelősek az űrhajó megfelelő pozíciójának tartásáért a pályaemelés, a Nemzetközi Űrállomáshoz való dokkolás és a visszatérés során is. A meghajtási rendszerhez a semleges hélium gázt használják, maguk a fúvókák pedig az igencsak mérgező hatású hidrazin és nitrogén-tetroxid keverékét égetik működés közben.

Lassan tehát nem lesz olyan részegysége a rakéta+űrhajó párosnak, aminél ne merült volna fel valamilyen kisebb-nagyobb műszaki hiba. A ULA mindenesetre végzett a Centaur rakétafokozat javításával és a héliumszivárgás megszüntetése sem lesz elvileg túl nagy feladat a Boeing szerelőinek. Ha minden probléma elhárult, a hétvégén ismét kigördülhet az Atlas-V az indítóállásra, hogy a jelenlegi tervek szerint kedd este 22:43-kor végre elstartolhasson a több éve csúszó CFT küldetés két űrhajóssal, Butch Wilmore-ral és Sunita Williams-szel.

Az Atlas-V az SLC-41-en a május 7-i indítási kísérlet előtt. Fotó: ULA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye