Bolygóvédelmi konferenciát tartottak Budapesten

Kapcsolódó

India visszahozta a Csandraján-3 Hold-misszió meghajtási modulját

Hazatért az űrszonda, amely az indiai Vikrám leszállóegységet és...

Az 500. Hosszú Menetelés rakéta indult el múlt éjjel

A jubileumi küldetés keretében újabb Jaokan földmegfigyelő műholdak álltak...

A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a...

A nap képe #1312 – Bennu minta mikroszkóp alatt

A Bennu aszteroidából származó minta egy mikroszkópos tárgylemezen előkészítve...

14 céget választott ki a DARPA holdi infrastruktúrák terveinek tanulmányozásához

A résztvevők között a legkisebb startupoktól kezdve a legnagyobb...

Az Európai Űrügynökség (ESA) szakembereiből álló delegáció 2023. február 15-én egy ipari nap (industry day) keretében több mint 40 magyar űripari képviselőnek mutatta be az űrügynökség programjában szereplő bolygóvédelmi küldetéseket. A spacejunkie.hu képviselete is részt vett az előadásokon.

Az eseménynek a Lechner Tudásközpont adott helyet, ahol a résztvevőket Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Dr. Földváry Gábor, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője köszöntötte. A rendezvény során az ESA kozmikus védelemmel foglalkozó képviselői (ESA Space Situational Awareness Program Board) többek között az űridőjárás, az űrszemét, illetve a Földet veszélyeztető égitestek témájában tartottak előadásokat.

Az ESA jövőbeli NEOMIR bolygóvédelmi missziója. Kép forrása: ESA

Az ipari nap során kétoldalú megbeszélésekre is sor került a hazai űripari szereplők és az ESA szakemberei között. Ez elősegíti, hogy a kis- és középvállalkozások még versenyképesebbé váljanak a jövőbeni európai űrprogramokban. Az Európai Űrügynökség képviselői legutóbb 2022 szeptemberében jártak Magyarországon, rendszeres látogatásaik hozzájárulnak hazánk legmagasabb hozzáadott értékkel rendelkező iparágának fejlődéséhez.

Az ESA delegációjában olyan neves kutatók és tudósok adtak elő mint

  • Gertrud Talvik, az ESA magyarországi iparpolitikai tisztviselője,
  • Juha-Pekka Luntama, az ESA Űridőjárási irodájának igazgatója,
  • Tim Flohrer, az ESA űrszemetet felügyelő irodájának igazgatója,
  • Holger Krag, az ESA űrbiztonsági programjának vezetője.

Komoly elképzelések 2030-ig

Az űrügynökség jövőbeli küldetései mellett, amelyekbe várják a magyar ipari részvételt, bemutatták az ESA 2030-ig megvalósuló űrbiztonsági programját is. A célokat Josef Aschbacher főigazgató jelentette be korábban, mellyel fenntarthatóbbá szeretnék tenni az rendszeres űrrepüléseket, valamint egy biztos védelmi rendszert is ki szeretnének építeni, mellyel a Földet meg lehetne védeni bizonyos kozkozmikus veszélyek elől. A program keretében hat fő pontot jelöltek meg.

Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója. Kép forrása: ESA

Az első pont a jelenleg is világszínvonalon üzemelő európai űridőjárás-előrejelző rendszerek továbbfejlesztését tartalmazza, mellyel sokkal gyorsabban és megbízhatóbban tudják majd a naptevékenységet elemezni, és így gyorsabban is értesíteni az európai hatóságokat egy esetleges vészhelyzet esetén.

A második pontban az ESA főigazgatója egy olyan rendszer létrehozását helyezte kilátásba, mellyel 500 méternél kisebb aszteroidák eltérítését tudnák elvégezni, ha azok veszélyes közelségbe kerülnének bolygónkhoz a pályájuk során.

A harmadik pont szintén aszteroida-védelemmel kapcsolatos: egy olyan hálózatot szeretnének kiépíteni, melynek segítségével a 40 méternél kisebb, becsapódási pályán mozgó objektumokat legkésőbb 3 héttel a becsapódás előtt képesek már detektálni.

Az ESA lézeres távolságmérő állomása a kanári-szigeteki Tenerifén

Forrás: KKM/helyszíni beszámoló

Dark mode powered by Night Eye