Bővül a Vencsang Űrközpont

Kapcsolódó

Nem sikerült jól a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Kína újabb célkitűzése, hogy bővüljön a Hainan-szigeten található Vencsang Űrközpont, melynek fő oka a kereskedelmi és az emberes, Holdra történő utazások lefedése. Ez természetesen nagyobb indítási arányt is eredményez majd a jövőben, amiben most sem gyengélkedik az ázsiai űrnagyhatalom.

Az űrközpont 2014-ben készült el, mely azóta lehetővé tette Kína számára, hogy újgenerációs rakétákat indíthasson. Ezen hordozók pedig képessé tették az országot arra, hogy bolygóközi és Holdra irányuló küldetéseket indítsanak, továbbá így megépülhetett a Tienkung Űrállomás (magyarul Mennyei Palota) is, aminek ellátása szintén biztosított. Most pedig tovább bővül a létesítmény, hogy megkönnyítsék a már említett kereskedelmi missziókat, valamint a szupernehéz Hosszú Menetelés-9 hordozórakéta indítását. A fejlesztés nyilvánvalóan része Kína hosszú távú terveinek, amelyek célja, hogy fejlesszék az ország űrkapacitását, ehhez pedig jó választás a Vencsang Űrközpont. Amellett, hogy alacsony földrajzi szélességgel rendelkezik, tengeren is remekül megközelíthető, ami lehetővé teszi a nagyméretű rakétaalkatrészek odaszállítását. További pozitívum, hogy képes Kína legnagyobb rakétáinak, a Hosszú Menetelés-5-nek és 5B-nek indítására is.

Pár kép a folyamatban lévő építkezésről:

Forrás: Seger YU

Dark mode powered by Night Eye