Brazília a következő állomás az Athletica Galactica legjobbjainak!

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Lezárult az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny, a döntőbe jutott diákok közül 11 versenyző kapott meghívást a magyar diákolimpiai keretbe.

A rangos eseménynek a Jászberényi Városi Könyvtár adott otthont. Az apropó pedig, hogy a könyvtár épületét egy csillagvizsgáló kupola teszi teljessé, melyben hosszú idő óta tartanak csillagászati szakköröket.  Az Athletica Galactica a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a hazai csillagászati szakma összefogásában szervezett válogató verseny, mely a Svábhegyi Csillagvizsgáló együttműködésével valósul meg minden évben.

2023 szeptemberében közel 100 versenyző indult el az iskolai fordulókon országszerte. Közülük került kiválasztásra az a 25 diák, akik részt vehettek a jászberényi verseny döntőjén.
Az értékes ajándékok mellett a legjobbak jutalma az augusztusi Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián való részvétel. Az olimpiai keretbe beválasztott 11 versenyző felkészítését korábbi olimpikonok és a hazai fizikus-csillagász szakma kiemelt képviselői végzik. Az intenzív szakmai felkészítést követően kerül kiválasztásra az az 5 tehetséges diák, aki képviselheti hazánkat az augusztusi brazíliai világversenyen.

A 11 döntős. Fotó: Athletica Galactica

A verseny megnyitóján a jelenlévőket Dr. Szabó Róbert, a zsűri elnöke, Dr. Kovács József, a diákolimpiai csapat egyik vezetője, Budai Lóránt, Jászberény polgármestere és Kovács Péter a Jászberényi Városi könyvtár igazgatója köszöntötte.

A döntőn a versenyzőknek elméleti-, adatelemzési-, planetáriumi és távcsöves észlelési fordulón kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. A versennyel párhuzamosan csillagászati ismeretterjesztő, és helyismereti programokon vettek részt a látogatók. Dr. Szabó Róbert, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly – Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója a nőnapra való tekintettel hazai és külföldi híres csillagász hölgyekről tartott előadását nagy érdeklődés övezte. Szintén telt házas előadást tartott Dr. Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, aki bepillantást nyújtott egy 21. századi csillagász munkájába és életre szóló tanácsokkal látta el a jövő csillagászait.

Dr. Kiss László. Fotó: Athletica Galactica

Eredmények

Első helyen a Budapesti – Fasori Evangélikus Gimnázium 11. osztályos tanulója, Elekes Dorottya végzett. Őt követte a dobogón a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős hallgatója, Vári Gergely Péter. Megosztott harmadik helyen végzett Dobák Bálint és Milbik – Csongor László, 11. osztályos tanulók, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, valamint a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból.

A 4 kategóriagyőztes a LEGO Hungary által felajánlott csillagászati témájú készleteket kaptak, melyet minden évben kitörő örömmel fogadnak a díjazottak.

Az első 3 helyezett részére a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont egy szakmai hétvégét biztosít a Piszkéstetői Obszervatóriumban. A versenyzők továbbá hazavihették a Medve Matek által felajánlott ajándékcsomagot, a Budapesti Távcső Centrumtól kapott  binokulárt és egy SkyWatcher Evostar 90 (EQ2) távcsövet is! A Pannon Csillagdába, a bajai Borbás Mihály Látogatóközpontba, valamint a Bükki Csillagdába is ellátogathatnak a díjazottak.

Fotó: Athletica Galactica

Természetesen nem csak a tehetséges és szorgalmas diákokat, de a felkészítőket is díjazták a szervezők. Jutalmuk, hogy részt vehetnek a Magyar Csillagászati Egyesület csillagászati táborában, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló távcsöves tanfolyamán, ezen felül pedig egy délutánt is eltölthetnek a Piszkéstetői Obszervatóriumban.

A legtöbb diákot nevező-, és külsős diákot is befogadó intézménynek a Svábhegyi Csillagvizsgáló egy tetszőleges csillagászati programot biztosít.
Miután a döntő izgalmait kipihenték a versenyzők, elkezdődik a komoly felkészítő munka a kerettagoknak.  A felkészítés heti feladatsorokból, hétvégékből és egy táborból áll, amiken a részvétel minden kerettagnak díjmentes a Nemzeti Tehetségprogram pályázatainak jóvoltából.

Fotó: Athletica Galactica

Az esemény további részletei a verseny hivatalos honlapján olvashatók.

 

Dark mode powered by Night Eye