Breaking: Két saját Photon űrszondát küld a Rocket Lab a Marshoz!

Kapcsolódó

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Ma ismét egy nagyon izgalmas hírt jelentett be az amerikai-új-zélandi cég: két saját fejlesztésű űreszközt küldenek a Marshoz az ESCAPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) küldetés keretében, mely a NASA SIMPLEx (Small Innovative Missions for Planetary Exploration) programjának részét képezi majd. A küldetés célja két űrszondát Mars körüli pályára állítani, melyek a bolygó szerkezetét, összetételét és különleges mágneses mezejét fogják vizsgálni. Olyan kérdésekre is szeretnének választ találni, hogyan hatnak a napszelek a bolygó légkörére és hogyan változhatott ezek hatására az évmilliók során a Mars éghajlata. A két szonda a 2024-ben esedékes indítási ablakban kezdené meg útját a Vörös Bolygóhoz egy NASA által bérelt kereskedelmi rakéta rakományaként egy ún. rideshare-indítás keretében. 11 hónapos utazásuk után a „Blue” és „Gold” névre keresztelt Photon űrszondák egy elliptikus pályára állnak majd a Mars körül és kezdik meg egy éves kutatómunkájukat. Ehhez a már bevált Curie hajtóműrendszert fogják használni. Peter Beck, a Rocket Lab elnök-vezérigazgatója így kommentálta a ma bejelentett missziót: „Ez egy nagyon ígéretes küldetés, ami jelentős tudományos eszköztárat szállít majd kis csomagban. Korábban a bolygókutatások több százmilliónyi dollárt emésztettek fel, és akár egy évtized alatt valósultak csak meg. A Photon űrszondánk azt bizonyítja majd, hogy költséghatékonyan is lehet bolygókutatást végezni, mely a tudományos társadalom ismeretét fogja még inkább kiszélesíteni és ezáltal jobban megérthetik Naprendszerünk múltját és működését.

Az ESCAPADE egyike a három küldetésnek, melyet 2019-ben válaszott ki a NASA a fent említett SIMPLEx program részeként. A program célja, hogy elérhetőbbé tegye a tudományos közösség számára a bolygókutatás lehetőségét és ezáltal további ismeretek megszerzését. Az űrhivatal még ebben a hónapban megvizsgálja a Rocket Lab terveit a küldetés megvalósítására, és júliusban hoznak döntést az előkészületek következő lépéseiről.

Forrás: Rocket LabDark mode powered by Night Eye