Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége több mint 50 millió fontot hirdetett meg brit vállalatok számára, hogy kommunikációs és navigációs szolgáltatásokat fejlesszenek ki a Holdra irányuló küldetések támogatására.

Az új finanszírozás az Európai Űrügynökség Moonlight programjának (Holdfény-projekt) része, amelynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Ez lehetővé teszi majd a jövőbeli űrhajósok, roverek, tudományos kísérletek és egyéb berendezések számára a kommunikációt, a nagy mennyiségű adat – köztük nagyfelbontású képek, videók – megosztását és a biztonságos navigációt a Hold felszínén.

Független kutatások szerint csak a következő évtizedben több mint 250 küldetés indulhat a Holdhoz. Többek között megtörténik egy új űrállomás, a Lunar Gateway megépítése is, melyhez az Egyesült Királyság űripara is jelentős mértékben hozzájárul, többek között az üzemanyag-utántöltő modul kifejlesztésével és megépítésével. Becslések szerint ezek a küldetések közel 90 milliárd font globális gazdasági hasznot hoznak és több ezer új munkahelyet teremtenek.

A megbízható navigációs és kommunikációs képességek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ezek a küldetések sikeresek legyenek, és támogassák a jövőbeni fenntartható emberi jelenlétet a Holdon. Egy közös távközlési és navigációs szolgáltatás létrehozása csökkentheti a bonyolultságot és az összköltséget is.

A Holdfény-projektben részt vevő vállalatok képesek lesznek távközlési és navigációs szolgáltatást létrehozni az ESA számára, miközben szabadon értékesíthetnek szolgáltatásokat más ügynökségeknek és kereskedelmi vállalkozásoknak a Holdon.

Az Egyesült Királyság már most is vezető szerepet tölt be a tervek szerint 2025-ben induló Lunar Pathfinder projektben. Ennek célja a Holdra irányuló kezdeti kommunikációs szolgáltatások biztosítása, és amely hozzájárul a Moonlight következő szakaszának előkészítéséhez.

Nem az ESA az egyetlen űrügynökség, amely dolgozik egy holdi kommunikációs és navigációs rendszer létrehozásán. A NASA elsődlegesen az Artemis-program támogatásához fejleszti a LunaNet architektúrát, amelyről az alábbi cikkünkben olvashattok részletesen.

Kép forrása: ESA
Dark mode powered by Night Eye