Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége több mint 50 millió fontot hirdetett meg brit vállalatok számára, hogy kommunikációs és navigációs szolgáltatásokat fejlesszenek ki a Holdra irányuló küldetések támogatására.

Az új finanszírozás az Európai Űrügynökség Moonlight programjának (Holdfény-projekt) része, amelynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Ez lehetővé teszi majd a jövőbeli űrhajósok, roverek, tudományos kísérletek és egyéb berendezések számára a kommunikációt, a nagy mennyiségű adat – köztük nagyfelbontású képek, videók – megosztását és a biztonságos navigációt a Hold felszínén.

Független kutatások szerint csak a következő évtizedben több mint 250 küldetés indulhat a Holdhoz. Többek között megtörténik egy új űrállomás, a Lunar Gateway megépítése is, melyhez az Egyesült Királyság űripara is jelentős mértékben hozzájárul, többek között az üzemanyag-utántöltő modul kifejlesztésével és megépítésével. Becslések szerint ezek a küldetések közel 90 milliárd font globális gazdasági hasznot hoznak és több ezer új munkahelyet teremtenek.

A megbízható navigációs és kommunikációs képességek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ezek a küldetések sikeresek legyenek, és támogassák a jövőbeni fenntartható emberi jelenlétet a Holdon. Egy közös távközlési és navigációs szolgáltatás létrehozása csökkentheti a bonyolultságot és az összköltséget is.

A Holdfény-projektben részt vevő vállalatok képesek lesznek távközlési és navigációs szolgáltatást létrehozni az ESA számára, miközben szabadon értékesíthetnek szolgáltatásokat más ügynökségeknek és kereskedelmi vállalkozásoknak a Holdon.

Az Egyesült Királyság már most is vezető szerepet tölt be a tervek szerint 2025-ben induló Lunar Pathfinder projektben. Ennek célja a Holdra irányuló kezdeti kommunikációs szolgáltatások biztosítása, és amely hozzájárul a Moonlight következő szakaszának előkészítéséhez.

Nem az ESA az egyetlen űrügynökség, amely dolgozik egy holdi kommunikációs és navigációs rendszer létrehozásán. A NASA elsődlegesen az Artemis-program támogatásához fejleszti a LunaNet architektúrát, amelyről az alábbi cikkünkben olvashattok részletesen.

Kép forrása: ESA
Dark mode powered by Night Eye