Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége több mint 50 millió fontot hirdetett meg brit vállalatok számára, hogy kommunikációs és navigációs szolgáltatásokat fejlesszenek ki a Holdra irányuló küldetések támogatására.

Az új finanszírozás az Európai Űrügynökség Moonlight programjának (Holdfény-projekt) része, amelynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Ez lehetővé teszi majd a jövőbeli űrhajósok, roverek, tudományos kísérletek és egyéb berendezések számára a kommunikációt, a nagy mennyiségű adat – köztük nagyfelbontású képek, videók – megosztását és a biztonságos navigációt a Hold felszínén.

Független kutatások szerint csak a következő évtizedben több mint 250 küldetés indulhat a Holdhoz. Többek között megtörténik egy új űrállomás, a Lunar Gateway megépítése is, melyhez az Egyesült Királyság űripara is jelentős mértékben hozzájárul, többek között az üzemanyag-utántöltő modul kifejlesztésével és megépítésével. Becslések szerint ezek a küldetések közel 90 milliárd font globális gazdasági hasznot hoznak és több ezer új munkahelyet teremtenek.

A megbízható navigációs és kommunikációs képességek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ezek a küldetések sikeresek legyenek, és támogassák a jövőbeni fenntartható emberi jelenlétet a Holdon. Egy közös távközlési és navigációs szolgáltatás létrehozása csökkentheti a bonyolultságot és az összköltséget is.

A Holdfény-projektben részt vevő vállalatok képesek lesznek távközlési és navigációs szolgáltatást létrehozni az ESA számára, miközben szabadon értékesíthetnek szolgáltatásokat más ügynökségeknek és kereskedelmi vállalkozásoknak a Holdon.

Az Egyesült Királyság már most is vezető szerepet tölt be a tervek szerint 2025-ben induló Lunar Pathfinder projektben. Ennek célja a Holdra irányuló kezdeti kommunikációs szolgáltatások biztosítása, és amely hozzájárul a Moonlight következő szakaszának előkészítéséhez.

Nem az ESA az egyetlen űrügynökség, amely dolgozik egy holdi kommunikációs és navigációs rendszer létrehozásán. A NASA elsődlegesen az Artemis-program támogatásához fejleszti a LunaNet architektúrát, amelyről az alábbi cikkünkben olvashattok részletesen.

Kép forrása: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye