Array

CMSO | Sencsou-13 küldetésprofil

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Hamarosan elindulhat a második személyzet a Kínai Űrállomásra, magyar idő szerint péntek este startol el a Sencsou-13 misszió három tajkonautával. Ez lesz az első 6 hónapos hosszútávú kínai emberes űrmisszió.

Indítás ideje, helye: 2021. október 15. magyar idő szerint este 18:23 – , Csiücsüan Űrközpont – 4-es számú startállás, Kanszu-tartomány, Kína

Megrendelő: Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSO, China Manned Space Office)

Rakomány: Sencsou-13 űrhajó és annak háromfős személyzete

Rakomány össztömege: 7840 kg

Hordozórakéta: CASC Hosszú Menetelés-2F

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 41,2° inklinációval

Élő közvetítés: magyar nyelvű élő közvetítés a Spacejunkie YouTube-csatornán

Indítás kimenetele: sikeres misszió

Infografika készítője: Séra Gábor

A személyzet. Balról: Je Kuangfu, Csaj-cse Kang és Vang Japing.

A személyzet

A háromtagú személyzet parancsnoka Csaj-cse Kang (55) lesz, mellette pedig Vang Japing (41) és Je Kuangfu (45) fognak utazni. Várhatóan hat hónapot fognak az űrállomáson eltölteni, ahol a tudományos programjuk mellett több karbantartási munkát is el fognak végezni, valamint mindhárom tajkonauta részesült űrsétára felkészítő kiképzésben, de a tervek szerint csak ketten fognak űrsétát abszolválni. Ez lesz a második emberes misszió a Kínai Űrállomásra, Vang Japing lesz a laboratórium első női látogatója.

Csaj-cse Kang

Vang Japing

Je Kuangfu

A Sencsou űrhajó, és a küldetés menete

Az első emberes kínai űrhajó az orosz Szojuz űrhajóra hasonlít, annál azonban egy kicsit nagyobb. Orosz társához hasonlóan 3 űrhajóst képes szállítani, és ugyanúgy 3 modulból áll: egy orbitális modul, egy szervizmodul és egy visszatérőkabin. Energiaellátásért két napelemtábla felel, illetve a Szojuzzal ellentétben a visszatérő modul képes vízre is leszállni, ugyanis felfújható légzsákkal is rendelkezik. Különbség még, hogy a Sencsou orbitális modulja saját meghajtással és napelemekkel is rendelkezik, így a küldetés végén folytathatja a repülést önállóan is – erre egészen a Sencsou-6 küldetésig volt képes, most nem látták el ilyen extrákkal az orbitális egységet. Az űrhajó három tajkonauta szállítására képes (bár az eredeti tervek szerint még 4 űrhajóssal számoltak), tömege 7840 kg, hossza 9,25 méter, szélessége 2,8 méter. A Szojuzzal ellentétben a Sencsou napelemei forgathatóak, így hatékonyabb energiafelvételre képes. Maximálisan 180 napot képes az űrben tölteni – a Szojuzhoz hasonlóan a Sencsou visszatérőkabin gázdinamikai fúvókáiban is hidrogén-peroxidot alkalmaznak, ami egy bizonyos idő után lebomlik vízre és oxigénre – ezért is van limitálva 180 napra az űrben tölthető idő.

A Sencsou-13 startra kész.

Indításkor a Hosszú Menetelés-2F rakéta egy alacsonyabb pályára állítja a Sencsou űrhajót, ami később saját hajtóműve segítségével jut el a Tienho modulhoz. Várhatóan 8 órával később (5 keringés) fog dokkolni a Sencsou-13 a Tienho modul Föld felé néző csatlkozási pontjára. A személyzet első dolgai közé fog tartozni a Tiencsou-3 teherűrhajó rakományának kipakolása és elrendezése, valamint a Tienho modul rendszereinek ellenőrzése. Ezután megkezdhetik a kutatási programot, amit az ENSZ Világűrirodájával együtt alkottak meg, és több országból is vittek fel kísérleteket a CSS-re.

A kínai űrállomás jelenlegi konfigurációja: bal oldalon a Tiencsou-2-t, középen a Tienho központi modult, jobb oldalon pedig a Tiencsou-3 teherhajót láthatjuk (renderkép).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye