CMSO | Sencsou-14 küldetésprofil

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A harmadik személyzet indul a kínai Tienkung Űrállomásra. A háromtagú személyzet ezúttal is két férfiből és egy női tajkonautából áll, akiknek fontos feladataik lesznek fél éves küldetésük során.

Indítás ideje, helye: 2022. június 5. magyar idő szerint 04:58 – , Csiücsüan Űrközpont – LA-4/SLS-1 startállás, Kanszu-tartomány (Góbi sivatag), Kína

Megrendelő: Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSO, China Manned Space Office)

Rakomány: Sencsou-14 űrhajó és annak háromfős személyzete

Rakomány össztömege: ~8400 kg

Hordozórakéta: a CASC Hosszú Menetelés-2F nehézrakétája

Első fokozat visszatérése: a szétválás után a darabok lakatlan területre zuhannak vissza

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 41° inklinációval

Élő közvetítés: egyelőre nincs hivatalos link az indításhoz

Indítás kimenetele: sikeres

Infografika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A személyzet: Caj Hszücsö, Csen Tung (parancsnok) és Liu Jang. Fotó: CMSO

A személyzet tagjai

Csen Tung parancsnok

A 44 éves űrhajós második űrutazására készül. 1997-től szolgált a Kínai Népköztársaság légierejében, és 1500 órát repült vadászgéppel. 2010-ben választották ki tajkonautának Kína második űrhajós csoportjának tagjaként, és első űrutazására 2016-ban került sor a Sencsou-11 küldetés keretében, amikor Csing Haj-peng parancsnokkal együtt 33 napot töltött a világűrben a Tienkung-2 űrlaboratóriumban, még a jelenlegi Tienkung Űrállomás építésének megkezdése előtt. A mostani Sencsou-14 küldetés teljesítése után a legtöbb időt a világűrben tartózkodó kínai űrhajós lesz.

Liu Jang

Kína első női űrhajósa, aki szintén második űrutazását fogja megkezdeni. Első küldetése a Sencsou-9 volt 2012-ben, mely június 16-án indult, így Liu épp az űrben fogja ünnepelni első űrrepülésének 10. évfordulóját. Hasonlóan Csen Tunghoz 44 éves és ugyanúgy 1997-ben lett pilóta, és különböző teherszállító repülőgépeken 1680 órát repült. További hasonlóság a két űrhajós között, hogy a 2010-es második űrhajóscsoport tagjaként választották ki hivatásos tajkonautának. Első küldetésén, a Sencsou-9-en a Tienkung-1 űrlaboratóriumon végrehajtott kísérleteket felügyelte és irányította.

Caj Hszücsö

Szintén a második űrhajós csoport tagja, de ez lesz az első küldetése. 1976-ban született és 1995-ben lett vadászpilóta. Csennel és Liuval együtt az első olyan kínai személyzetet alkotják, melynek nem tagja egy szenior űrhajós sem.

A küldetés részletei

A három tajkonauta várhatóan fél évet fog a Tienkung Űrállomáson eltölteni, ez idő alatt több fontos feladat is vár rájuk: júliusban először a Ventien, majd októberben a Mengtien modulokat tervezi felbocsátani Kína, amiket több űrséta során fognak a Tienho központi modullal összekapcsolni a tajkonauták, de emellett számos kísérletet is végrehajtanak majd. Ők lesznek az első személyzet, akik a világűrben adják át majd a Tienkung irányítását, miután a Sencsou-15 küldetés tagjaival 5-10 napot fognak együtt eltölteni az addigra jelentősen kibővülő űrállomáson. A misszió lezárásaként decemberben térnek majd vissza a Földre.

Az indítás folyamata azonos lesz a Sencsou-13 küldetéssel, így ennek részleteiről, illetve a Sencsou űrhajóról bővebben az előző küldetésprofilban olvashattok.

Dark mode powered by Night Eye