CNSA | Mengtien tudományos modul küldetésprofil

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Újabb nagy dobásra készülnek Kínában: a Tienkung űrállomás harmadik fő eleme, a Mengtien tudományos modul hétfő délelőtt startolhat el az ország déli részén fekvő Hajnan-szigetől. A küldetéssel lezárulhat a modulűrállomás építésének első fázisa, és megkezdőhet a menetrendszerű, folyamatos tudományos kutatás a „Mennyei Palota” fedélzetén.

Indítás ideje, helye: 2022. október 31. magyar idő szerint 09:55 – Vencsang Űrközpont, Hajnan-sziget, Kína

Megbízó: CNSA – Kínai Nemzeti Űrhivatal

Rakomány: a Tienkung űrállomás Mengtien tudományos modulja (LCM-2)

Rakomány össztömege: ~20 000 kg

Hordozórakéta: a CASC Hosszú Menetelés-5B (CZ-5B) hordozórakétája

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO) ~ 41° inklinációval, ~370 km magasságban

Fokozat visszatérése: a CZ-5B fokozatai nem hajtanak végre irányított visszatérést

Élő közvetítés: angol és kínai nyelvű élő közvetítés a YouTube-platformon

Indítás kimenetele: sikeres indítás

A Mengtien (Mengtian, hivatalosan Mengtian Laboratory Cabin Module) tudományos modul

A Mengtien (magyarul: Álmodni a mennyekről) modul a kínai Tienkung (magyarul: Mennyei palota) űrállomás második közvetlenül tudományos kutatásra fejlesztett modulja az idén felbocsátott Ventien után. A laboratórium szerkezetét az ún. Laboratory Cabin Module (LCM) szabvány alapján tervezték, amit a Tienkung-1 és Tienkung-2 űrállomásokon teszteltek először a kínai mérnökök. A Mengtien lesz a harmadik permanens modulja a moduláris űrállomásnak, és a Tienho főmodul elülső csatlakozási pontján kap majd helyet. A Mengtien a tudományos missziókban kimondottan fontos szerepet fog kapni, mint a fő kutatási és kísérleti helyszín az űrállomáson.

A Mengtien utolsó simításai Vencsangban, közvetlenül a start előtt. Kép forrása: Global Times

A modul üzemeltetéséért a Kínai Emberes Űrrepülési Hivatal (CMSO) fog felelni, a tudományos kutatásokat és kísérleteket pedig a világ minden országából várják a kínai szakemberek. Igen, nem csak Kínából visznek fel a Tienkungra kísérleteket, ugyanis az ázsiai ország csatlakozott az ENSZ Világűrirodájának azon programjához, aminek keretében a több száz külföldi kísérlet is felkerülhet majd a jövőben a Mennyei palota tudományos moduljaiba. A labor túlnyomásos térfogata nagyjából 100 köbméter, tömege pedig nem kevesebb mint 20 tonna, a műszereket pedig hasonlóan az ISS-en megtalálható, falra szerelhető kabinokba (rack) szerelhetik.

A teljesen kiépített űrállomáson 23 ilyen rack lesz majd elhelyezve, és ahogy a képen is láthatjuk, rengetegféle tudományos kísérletet és kutatási munkát el tudnak majd bennük végezni a biotechnológiától kezdve az súlytalanságban lévő égés vizsgálatáig. Kép forrása: TiangongStation/Twitter

A belső műszerezés mellett a modul külső burkolata is érdekes dolgokat rejt: az Tienho modulon található, Chinarm (a Canadarm ikertestvére) robotkarhoz hasonló, 5 méter hosszú, mechanikus ízületekből álló manipulátorral is ellátták a Mengtient, így a laboratórium külső részén is könnyen tudnak tevékenykedni. A Ventienen lévő, szintén kiegészítő robotkarhoz hasonlóan ez is mindkét végén szabványos csatlakozóval rendelkezik, így „hernyószerűen” tud fel-alá mozogni az Tienkungonn

A Mengtien technológiai-műszaki szempontból is fontos berendezéseket tartalmaz – egy 30 méter hosszú napelemszárnyat is visz magával, a mi a tudományos műszerek megsokasodásával járó energiaigényt fogja majd kielégíteni. A közel 20 tonnás modult először a Tienho modul elülső dokkológömbjének menetiránnyal szembe néző csatlakozójára kapcsolják, majd egy speciális robotkar segítségével a Mengtien „átmászik” a Tienho dokkológömbjének egyik oldalsó csatlakozójára, és az űrállomáson felveszi a T-alakot. Ekkor jöhet majd a pezsgőbontás a pekingi irányítóteremben, hiszen ezzel többé-kevésbé befejeződik az űrállomás építésének első és legkritikusabb fázisa.

A Hosszú Menetelés-5B rakéta (Chang Zheng-5B, Long March-5B)

A Mengtient a jelenleg legnagyobb kapacitású kínai rakéta, a CZ-5 fogja pályára állítani, annak is az 5B változata. Az 5B annyiban különbözik az 5-ös verziótól, hogy nincs második fokozata, és közvetlenül nehéz terhek alacsöny pályára való állítására tervezték. A négy segédrakéta kerozin-oxigén üzemű, és egyenként két darab YF-100 hajtóművel látták el őket. A központi fokozat folyékony hidrogénnel és oxigénnel van megtöltve, és két YF-77 motorral van felszerelve. A CZ-5B változat 23 tonnát képes alacsony Föld körüli pályára állítani.

A rakéta felkészítése a Vencsang Űrközpontban. Kép forrása: weibo.com

Mivel nincs második fokozat, ezért közvetlenül a nagy méretű központi fokozat fogja a Mengtient egy kezdetleges, alacsony parkolópályára állítani, majd ezt követően űrszemétként pár hétig keringési pályán marad. Ritka, hogy ilyen nagy méretű objektumok pályán maradjanak, ezért különös figyelem fogja majd övezni a rakéta visszatérését, ugyanis a méretéből adódóan nem fog minden eleme elégni majd a légkörben. A Tienho modult szállító központi fokozat Szaúd-Arábia és Omán felett lépett be a Föld légkörébe tavaly, a visszahulló darabok pedig az Indiai-óceánba zuhantak. Nem volt ennyire szerencsés a CZ-5B rakéta első repülése, hiszen akkor Nyugat-Afrika felett érte el a légkör sűrű részeit a fokozat, és Elefántcsontpart (Côte d’Ivoire) lakott övezeteibe is jutott a lezuhanó törmelékből.

Hajnan szigetének pálmái, és a köztük megbújó nehézrakéta. Kép forrása: weibo.com

Az Mengtien és a rakéta az indítóközpontban. Kép forrása: weibo.com

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye