CNSA | Sencsou-15 küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Első alkalommal indul háromtagú személyzet a teljesen kiépített Tienkung Űrállomásra, lássuk a Sencsou-15 küldetés részleteit!

Indítás ideje, helye: 2022. november 29. magyar idő szerint 16:08, Csiücsüan Űrközpont – LA-4/SLS-1 startállás, Kanszu-tartomány (Góbi sivatag), Kína

Megrendelő: Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSO, China Manned Space Office)

Rakomány: Sencsou-15 űrhajó és annak háromfős személyzete

Rakomány össztömege: ~8400 kg

Hordozórakéta: a CASC Hosszú Menetelés-2F nehézrakétája

Első fokozat visszatérése: a szétválás után a darabok lakatlan területre zuhannak vissza

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 41° inklinációval

Élő közvetítés: egyelőre nincs hivatalos link az indításhoz

Indítás kimenetele: sikeres

Infografika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a 10. kínai emberes küldetés, egyúttal a 10. indítás a Sencsou-programban
  • a Sencsou űrhajó 15. indítása
  • a Hosszú Menetelés-2F rakéta 19. indítása
  • a 167. orbitális indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A személyzet tagjai

Fej Csün-lung parancsnok

Az 57 éves tajkonauta második űrutazására készül. 1998-ban került be a CNSA (Kínai Nemzeti Űrügynökség) űrhajós programjába, ahol az 1. csoport tagjaként az utolsó öt tajkonauta közé jutott a Sencsou-5 küldetés kiválasztási folyamatában. Végül első küldetését a Sencsou-program második emberes missziójának, a Sencsou-6-nak a parancsnokaként teljesítette, melynek során 4 nap 19 óra 33 percet tartózkodott a világűrben. Korábban a Kínai Népi Felszabadító Hadseregben szolgált harci pilótaként, ahol vezérőrnagy rangot ért el, majd űrhajós kiképzést kapott. Róla nevezték el a 9512 Fej Csün-lung aszteroidát.

Teng Csingming üzemeltető

56 éves, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg pekingi stratégiai akciócsoportjának tagja. Szintén 1998 óta tartozik a CNSA űrhajós kötelékébe, de még csak első űrutazására kerül sor. Korábban a Sencsou-9, 10, 11, 12 tartalékszemélyzetének is tagja volt, így valószínűleg a világon ő készült fel legtöbbször tartalékként úgy, hogy nem kapott szerepet a fő személyzet tagjaként.

Csang Lu rendszer-üzemeltető

A Sencsou-15 személyzetének legfiatalabb tagja, 46 éves. Korábban szintén harci pilótaként szolgált a hadseregben. 2010 májusában választották tajkonautának, a mostani küldetés lesz számára az első.

Csang Lu, Fej Csün-lung és Teng Csingming. Fotó: CMSO

A küldetés részletei

A Hosszú Menetelés-2F rakéta először egy alacsonyabb pályára állítja majd a Sencsou-15 űrhajót, ami ezt követően saját segédhajtóműveivel jut el a Tienkungra. Ez lesz a negyedik személyszállító küldetés, ami a Tienho főmodulra indul és érkezik, de az első olyan alkalom, amikor egyszerre két küldetés hat űrhajósa tartózkodik az űrállomáson, és adják át egymásnak a szolgálatot orbitális pályán. Az újonnan érkező tajkonauták feladata 4 űrséta végrehajtása, és a két tudományos labormodul további beüzemelése lesz, emellett számos kísérletet is elvégeznek majd. A Sencsou űrhajóról ebben a cikkben találtok több információt!

Dark mode powered by Night Eye