CNSA | Tienho főmodul indítása – küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban várható a Kínai Moduláris Űrállomás (CSS) első egységének, a Tienho főmodulnak a Föld körüli pályára való állítása. A tervek szerint a következő két évben több személyzetes küldetés is indulhat majd az űrállomásra, mely később több modullal is bővülni fog.

Indítás ideje, helye: 2021. április 29. magyar idő szerint reggel 05:18 – , Vencsang Űrközpont, Hajnan-sziget, Kína

Megbízó: CNSA – Kínai Nemzeti Űrhivatal

Rakomány: a jövőbeli Kínai Moduláris Űrállomás első darabja, a Tienho főmodul

Rakomány össztömege: kb. 22,5 tonna

Hordozórakéta: a CASC Hosszú Menetelés-5B (CZ-5B) hordozórakétája

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO) ~ 41° inklinációval, ~ 370 x 370 km magasságban

Fokozat visszatérése: a CZ-5B fokozatai nem hajtanak végre irányított visszatérést

Élő közvetítés: élő közvetítés a kínai közösségi médiában, illetve magyar kommentálással a Spacejunkie csatornán

Indítás kimenetele: sikeres indítás (beszámoló)

A Tienho főmodul grafikus ábrázolása. Kép forrása: NSF ForumAz új űrállomás és a Tienho

A Tianhe, vagy magyarul „Az ég harmóniája” a jövőbeli Kínai Moduláris Űrállomás (CSS) alapeleme, a kínai űrprogram részét képező 921-es Tienkunk-projekt egyik utolsó eleme. A Tienho a DOS-7 (orosz Mir állomás főmodulja), Tienkung-1 és a Tienkung-2 űrmodulok mintájára lett építve. Az építése a 2010-es évek elején kezdődött, első publikus szereplése 2018-ban volt, amikor egy 1:1 méretarányú makettet mutattak be.

A főmodul biztosítja a létfenntartó rendszerek működését és a lakóhelyet a legénység három tagja számára, valamint az állomás irányítását, navigációját és tájolását (ezt ún. csillagkövetők, angolul star trackerek segítségével végzik). A modul biztosítja továbbá az állomás energiaellátását, meghajtását és életfenntartó rendszereit. A Tienho három részből áll: a személyzet lakóterületéből, a kiszolgáló részegységből (itt találhatóak az üzemanyagtartályok,akkumulátorok és a fedélzeti rendszerek) valamint a dokkolóközpontból.

A Tienho felépítése. Kép forrása: Space Shuttle Almanac

A lakórészben lesz egy „konyha” és egy illemhely került kialakításra, továbbá helyet kaptak tűzvédelmi berendezések, az űrállomás levegőjét ellenőrző és tisztító berendezések, számítógépek, tudományos berendezések, illetve kommunikációs eszközök – az űrhajósok ezzel tudják majd a pekingi földi irányítást elérni.

A Nemzetközi Űrállomáshoz hasonlóan a CSS falai mentén ún. rackek, azaz tárolóegységek találhatóak, amelyeket az űrhajósok a küldetéstől függően akár ki is tudnak cserélni. Egy adott tárolóegység szolgálhat tudományos kísérletek elvégzésére, raktárképpen, de még az űrhajósok ételeihez szükséges eszközöket is el lehet ezekbe helyezni. Ebben a lakórészben vannak a háromtagú személyzet alvófülkéi is, melyek az ISS-en található orosz modulokhoz hasonlóan rendelkeznek ablakkal.

Az elektromos energiát két forgatható napelemtábla biztosítja, amelyek fotovoltaikus cellák segítségével alakítják át a napfényt elektromos árammá.

A kínai űrállomáson használandó tárolóegységek. Képek forrása: Twitter/Kaynouky

Az elülső dokkolóközpont lehetővé teszi, hogy a központi modul négy másik űreszközhöz tudjon csatlakozni. Ebből két dokkolóportot a Ventien és Mengtien modulok fognak elfoglalni, a másik kettőre pedig Tiencsou teherűrhajók és Sencsou személyzetes űrhajók fognak kapcsolódni. A Csiücsüan Űrközpontból startoló Sencsouk az űrállomás nadir, illetve elülső portjaira dokkolhatnak majd. A zenit (űr felé néző) dokkoló úgy lett átalakítva, hogy az állomás EVA (extravehicular activity, azaz űrséta) zsilipjeként szolgáljon, mivel a gömb alakú dokkolóközpont egyben az EVA zsilip is.

A modul belseje, még építés alatt. Kép forrása: Weibo

A Tienho végszerelése. Kép forrása: Weibo

A Tienho behelyezése az áramvonalazó kúpok alá. Kép forrása: NSF Forum

A Tienhot a jelenleg legnagyobb kapacitású kínai rakéta, a CZ-5 fogja pályára állítani, annak is az 5B változata. Az 5B annyiban különbözik az 5-től, hogy nincs második fokozata, és direkt nehéz terhek LEO pályára való állítására tervezték. A négy segédrakéta kerolox üzemű, egyenként két darab YF-100 hajtóművel vannak ellátva. A központi fokozat folyékony hidrogénnel és oxigénnel van megtöltve, és két YF-77 motorral van felszerelve. A CZ-5B változat 23 tonnát képes alacsony Föld körüli pályára állítani.

Holnap mi is élőben közvetítjük a korai startot, amit itt tudtok majd nézni. A CSS építéséről itt írtunk részletesebben, az előkészületekről pedig itt is olvashattok.

A Hosszú Menetelés-5B hordozórakéta, ami a Tienhot fogja pályára állítani. Kép forrása: Weibo

Dark mode powered by Night Eye