CNSA | Sencsou-12 küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

2016 óta először Kína ismét ember küld a világűrbe: a Sencsou-12 misszió keretén belül három tajkonauta fog elutazni a kínai moduláris űrállomás első moduljára, a Tienho központi egységre. A három hónapos ott tartózkodásuk során több tudományos kísérletet is elvégeznek majd, illetve űrsétát is terveznek végrehajtani.

Indítás ideje, helye: 2021. június 17. magyar idő szerint éjjel 03:20 – , Csiücsüan Űrközpont – Launch Area 4, Kanszu-tartomány, Kína

Megrendelő: Kínai Nemzeti Űrhivatal/Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda

Rakomány: Sencsou-12 űrhajó és annak háromfős személyzete

Rakomány össztömege: 7840 kg

Hordozórakéta: CASC Hosszú Menetelés-2F

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 41,2° inklinációval

Élő közvetítés: amint lesz elérhető élő közvetítés, frissítjük cikkünket

Indítás kimenetele:

Infografika készítője: Séra Gábor

A szeméyzet. Jobbról: Tang Hungbo, Nie Hajseng és Liu Po-ming.

A személyzet

A háromtagú személyzet parancsnoka Nie Hajseng (56) lesz, mellette pedig Liu Boming (54) és Tang Hungbo (45) fognak utazni. Várhatóan három hónapot fognak az űrállomáson eltölteni, ahol a tudományos programjuk mellett több karbantartási munkát is el fognak végezni, valamint mindhárom tajkonauta részesült űrsétára felkészítő kiképzésben, de a tervek szerint csak ketten fognak űrsétát abszolválni.

Nie Hajseng 1964-ben született a Hupej-tartománybeli Jangdang városában. Középiskolai tanulmányai után csatlakozott a Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének kötelékéhez, ahol vadászpilótaként szolgált. Harmadfokú kitüntetést szerzett a légierőben egy incidens során: repülés közben felrobbant a gépének a motorja, ám ő a végsőkig próbálta visszanyerni felette az irányítást. Miután ez nem sikerült neki, 400 méter magasan kellett katapultálnia, így a gép roncsai lakatlan területen zuhantak le. Jelenleg vezérőrnagyi rangot tölt be. 1998-ban választották ki űrhajósnak, Jang Li-vejjel együtt. Az első kínai emberes űrrepülés (Sencsou-5) jelöltjei között volt, de végül Li-vejt választották ki a történelmi útra. Először a Sencsou-6 küldetésen jutott el a világűrbe Fei Csünlung parancsnokkal, ekkor öt napot töltött el Föld körüli pályán. A második repülésére a Sencsou-10 küldetésen került sor, ahol Vang Japing és Csang Hsziaokuang tajkonautákkal 14 napot töltött el a Tienkung-1 űrlaboratóriumon.

Nie Hajseng gyakorlatozás közben, egy Sencsou kabinnal. Kép forrása: CGTN

Liu Po-ming 1966-ban látta meg a napvilágot. Nie Hajsenghez hasonlóan ő is katonai pályára lépett, és vadászpilóta volt a kínai légierőben. Szintén az 1998-as kínai űrhajóscsoport tagjai közé tartozik. Első és eddig egyetlen űrrepülésére 2008. szeptember 25-én került sor, a Sencsou-7 misszión. Az űrrepülésen még Csaj Cse-gank és Csing Hajpeng vettek részt, ez volt az első háromfős emberes kínai űrküldetés. Jelentős történelmi szerepet tölt be a Sencsou-7 küldetés, ugyanis az első kínai űrsétát is ekkor hajtották végre. Csaj Cse-gank volt az első kínai, aki kilépett a világűrbe (ezt saját gyártású Fejtien űrruhában tette meg), őt pedig Liu Po-ming asszisztálta, aki orosz gyártmányú Orlan szkafandert viselt. Po-ming nem hagyta el teljesen a Sencsou orbitális modulját, de ő nyújtotta át Csaj Cse-gank kezébe a kínai zászlót, amit a világ szeme láttára „meglobogtatva” űrtörténelmet írtak. Hazatérése után Po-ming elmondta, hogy egész élete során Jurij Gagarin és Neil Armstrong voltak a példaképei. Szintén vezérőrnagyi rangot tölt be.

Liu Po-ming. Kép forrása: CMSEO

A híres űrséta, 6:50-nél láthatóak mindketten.

Tang Hungbo a személyzet harmadik tagja, aki 1975-ben született a Hunan-tartománybeli Jünfucsiaoban. Társaihoz hasonlóan ő is vadászpilótaként szolgált, űrhajóskiképzését 2010-ben kezdte meg. Még nem volt részese egyetlen űrrepülésnek sem, de a Sencsou-11 tartalékszemélyzetébe beválasztották 2016-ban. Jelenleg parancsokként szolgál a Népi Felszabadító Hadsereg Légierejében.

Tang Hungbo. Kép forrása: CMSEO

A Sencsou űrhajó, és a küldetés menete

Az első emberes kínai űrhajó az orosz Szojuz űrhajóra hasonlít, annál azonban egy kicsit nagyobb. Orosz társához hasonlóan 3 űrhajóst képes szállítani, és ugyanúgy 3 modulból áll: egy orbitális modul, egy szervizmodul és egy visszatérőkabin. Energiaellátásért két napelemtábla felel, illetve a Szojuzzal ellentétben a visszatérő modul képes vízre is leszállni, ugyanis felfújható légzsákkal is rendelkezik. Különbség még, hogy a Sencsou orbitális modulja saját meghajtással és napelemekkel is rendelkezik, így a küldetés végén folytathatja a repülést önállóan is – erre egészen a Sencsou-6 küldetésig volt képes, most nem látták el ilyen extrákkal az orbitális egységet. Az űrhajó három tajkonauta szállítására képes (bár az eredeti tervek szerint még 4 űrhajóssal számoltak), tömege 7840 kg, hossza 9,25 méter, szélessége 2,8 méter. A Szojuzzal ellentétben a Sencsou napelemei forgathatóak, így hatékonyabb energiafelvételre képes. Maximálisan 180 napot képes az űrben tölteni – a Szojuzhoz hasonlóan a Sencsou visszatérőkabin gázdinamikai fúvókáiban is hidrogén-peroxidot alkalmaznak, ami egy bizonyos idő után lebomlik vízre és oxigénre – ezért is van limitálva 180 napra az űrben tölthető idő.

A Sencsou-12 űrhajó.

Indításkor a Hosszú Menetelés-2F rakéta egy alacsonyabb pályára állítja a Sencsou űrhajót, ami később saját hajtóműve segítségével jut el a Tienho modulhoz. Várhatóan 8 órával később (5 keringés) fog dokkolni a Sencsou-12 a Tienho modul elülső dokkolóportjára. A személyzet első dolgai közé fog tartozni a Tiencsou-2 teherűrhajó rakományának kipakolása és elrendezése, valamint a Tienho modul rendszereinek ellenőrzése. Ezután megkezdhetik a kutatási programot, amit az ENSZ Világűrirodájával együtt alkottak meg, és több országból is vittek fel kísérleteket a CSS-re.

A kínai űrállomás jelenlegi konfigurációja: bal oldalon a Tienho központi modult, jobb oldalon pedig a Tiencsou-2 teherhajó láthatjuk (renderkép).

Dark mode powered by Night Eye