Crew-3: Úgy tűnik nem utazik orosz űrhajós

Kapcsolódó

Fény derült a kínai holdprogram két kulcsfontosságú űreszközének nevére

A neveket közel 2000 pályázat közül választották ki. A Kínai...

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

Kiszivárgott a Crew-3 felvarrójának (jelvényenek) egy fényképe, ami szerint úgy tűnik, hogy nem utazik orosz kozmonauta egyelőre amerikai űrhajón. A felvarrón jól látszódik a negyedik űrhajós, Kayla Barron neve, akinek az utazását még hivatalosan nem erősítettek meg. Barronnak ez lenne az első űrutazása, a 22. Űrhajóscsoport tagjaként 2019-ben fejezte be a kiképzését. A Crew-3 személyzetének 3 tagját már korábban bejelentette a NASA: Raya Chari (NASA), Matthias Maurer (német, ESA) és Tom Marshbur (NASA), róluk itt írtunk részletesen.

Korábbi hírek szerint a negyedik helyet egy orosz űrhajósnak tartották fent, azonban az Amerikai Külügyminisztérium sokáig ült az engedélyezésen, így a hátralévő idő már kevés lenne a kiképzéshez. Az orosz utas amúgy Szergej Korszakov lett volna, aki a Szojuz MSz-18 küldetésen lévő helyét „adta” át az amerikai Mark Vande Hei-nek. A Crew-3 a jelenlegi állás szerint legkorábban október 23-án startol majd, és váltja a Nemzetközi Űrállomáson a Crew-2 csapatát.

Amint hivatalos lesz a döntés, természetesen beszámolunk róla, de a kiszivárgott felvarró elég jelentős bizonyíték Barron utazására. Érdekessége lesz még a küldetésnek, hogy mindenképpen új Crew Dragon kapszulát fognak majd használni, ugyanis az Endeavour jelenleg is az űrállomáson tartózkodik a Crew-2 űrhajójaként, a napokban visszatért Resilience pedig az Inspiration4 missziót szállítja majd idén ősszel. Másik érdekesség, hogy a személyzet három tagja is újonc űrhajós, egyedül Tom Marshbur, a misszió parancsnoka járt már korábban a világűrben.

A Crew-3 személyzete egy korábbi képen: Raya Chari, Tom Marshbur, Kayla Barron és Matthias Maurer

Dark mode powered by Night Eye