Csang’e-6 küldetés: közel 2 kilogramm holdminta

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A Hold túlsó oldaláról szerzett minták sokkal ragadósabbak és tömörebbek, mint az eddigiek.

A Csang’e-6 visszatérő egysége június 25-én landolt Belső-Mongóliában, ezzel sikeresen lezárva az 53 napos küldetést. Az egységet repülőgéppel Pekingbe szállították, majd június 26-án felnyitották és kiemelték az értékes mintákat őrző tartályt, végül a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) pénteken bejelentette, hogy 1935.3 gramm mintát sikerült begyűjteniük a Hold túlsó oldaláról. A kínaiak elégedettek lehetnek, hiszen a küldetés célja a 2000 gramm begyűjtését célozta meg. A 2020-as Csang’e-5 küldetésén a fúrási problémák miatt csak 1731 grammot sikerült begyűjteniük. A Kínai Tudományos Akadémia Nemzeti Csillagászati ​​Obszervatóriuma hamarosan ki fogja nyitni a mintatartályt, majd ezután előkészítik a mintákat és tárolás céljából becsomagolják. A külföldi tudományos kutatóintézetek várhatóan hat hónap elteltével tudnak majd mintakérelmet benyújtani. A CNSA szóvivője azt elárulta, hogy a minták sokkal ragadósabbak és tömörebbek mint a korábbi holdminták.

A visszatérő egység kinyitása. Forrás: CNSA
Óvatosan emelték ki a mintákat őrző tartályt. Forrás: CNSA
Forrás: CNSA

Déli-sark-Aitken rejtélyek

A célterületről szóló 2023-as tanulmány szerint, remélhetőleg a minták új kérdésekre fognak választ adni, mint pl. mennyire eltérő a Hold felénk néző és túlsó oldala és ha igen, akkor mekkora mértékben. Valamint új betekintést nyújtanak mind a Naprendszer korai történetébe, mind a Hold geológiai evolúciójába. Figyelemreméltó, hogy a leszállóhely az egyik legrégebbi terrán a Holdon. A nagy tudományos érdeklődésre számot tartó Déli-sark-Aitken-medence egy hatalmas ősi becsapódás eredményeként jött létre. Az biztos, hogy ezek a minták a következő évtizedekben sok titkot fognak feltárni, akárcsak anno az Apollo minták.

Következő Hold-küldetések, együttműködések

A következő Hold küldetés a Csang’e-7 lesz, amely ismét a Hold déli pólusára irányul majd, egész pontosan a Shackleton-krátert célozza meg. Ezt a küldetést szintén a Csüecsiao-2 adatközvetítő műhold fogja támogatni, amely a Csang’e-6 küldetést is segítette. A CNSA 2023 végén közzétett egy bejelentést a 2028-as Csang’e-8-ról, amely szintén a Hold déli pólusát célozhatja meg. A nemzetközi együttműködéshez 200 kilogramm hasznos teherbírás áll rendelkezésre. A CNSA csütörtökön közölte, hogy több mint 30 szándéknyilatkozatot kapott a küldetésben való együttműködésekről. Azt is közölték, hogy a CNSA több mint 10 országgal írt alá együttműködési dokumentumokat a Kína által vezetett Nemzetközi Holdkutató Állomás (ILRS) kapcsán.
A CNSA helyettes adminisztrátora az Egyesült Államokkal való együttműködésről szóló kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak ha normális együttműködést szeretne, akkor le kell bontania az akadályokat. Ami Kína jövőbeli űrterveit illeti, azokat Kína saját tempójában hajtja végre békés felhasználás céljából. Mindig arra törekednek, hogy nyitott és befogadó hozzáállásban egyenlő és kölcsönösen előnyös együttműködést alakítsanak ki.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye