Csatlakozott a SpaceX orvosi csapatához az Inspiration4 privát űrhajósa

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés privát űrhajósa mostantól a SpaceX orvosi csapatában dolgozik – jelentette be ő maga Twitteren. A hölgy 29 éves korával a legfiatalabb amerikai, aki Föld körüli pályán keringett, illetve az első űrhajós, aki protézissel repült a világűrbe. Arceneaux az új pozíciójában az új űrhajósok orvosi felkészítésében vesz majd részt, de a St. Jude gyerekkórházban lévő állását sem adja fel.

Hayley Arceneaux a SpaceX-es egyenruhájában

Az űrhajós három társával együtt idén szeptemberben töltött 3 napot Föld körüli pályán egy Dragon űrhajóval, a küldetést Jared Isaacman üzletember finanszírozta, és ez volt az első teljesen privát űrutazás. Arceneaux-t Isaacman elsőként választotta ki a négyfős személyzet tagjaként. 2016-ban szerezte asszisztensi diplomáját. 10 éves korában csontrákot diagnosztizáltak a lábában, és épp ugyanabban a gyermekkórházban kapott kezelést, ahol jelenleg is dolgozik. Több műtéten esett át, bal térdét csak csontcserével tudták megmenteni, és kemoterápiát is alkalmazniuk kellett az orvosoknak a felépüléshez. Végül a kislány legyőzte a rákot, és a kitartásával és rendkívüli hozzáállásával ma is segíti a kórházban kezelt gyermekeket. Arceneaux úgy nyilatkozott egyik interjújában: „Ilyen nem tökéletes fizikai állapotban, egy rúddal a térdemben, a NASA-nál azonnal megtiltották volna a repülést számomra”. Azonban Isaacman a remény megtestesítőjeként lehetőséget adott neki is, hogy bebizonyíthassa, hogy teljes értékű űrhajósként képes helytállni.

Dr. Sian Proctor és Hayley Arceneaux Föld körüli pályán a Dragon űrhajóban

Dark mode powered by Night Eye