Csehország egyelőre még nem küld űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Az Axiom Space-szel kötött megállapodás még egy darabig késni fog, ugyanis az országnak jelenleg nincs elég pénze a projektre.

Még júliusban írtunk arról, hogy Csehország ajánlatot kapott az Axiom Space-től, hogy egy űrhajósukat feljuttatják a Nemzetközi Űrállomásra. Azonban mostanra világossá vált, hogy Csehország nem tudja elfogadni az amerikai Axiom magáncég ajánlatát Aleš Svoboda, cseh űrhajós űrrepülésére, ugyanis jelenleg nincs pénz a  rövidtávú küldetésre, melynek ára csaknem 60 millió dollár. A változásról Václav Kobera, a Közlekedési Minisztérium Űrkutatási Főosztályának vezetője számolt be az újságíróknak még szerdán. Csehországnak az év végéig reagálnia kellett az Axiom Space ajánlatra. Kobera szerint az amerikai magáncég olyan európai államokhoz fordult, amelyek Csehországhoz hasonlóan saját űrhajóssal rendelkezik az Európai Űrügynökség (ESA) tartalékcsapatában.

Aleš Svoboda cseh űrhajós.

„Jelenleg nincs pénzügyi lehetőségünk arra, hogy Svoboda az űrbe repüljön” – mondta, majd az osztályvezető rámutatott Csehország nehéz gazdasági helyzetére. Svoboda nem kívánta kommentálni a döntést. „Ez egy politikai szintű döntés, és nem tudok nyilatkozni arról, hogy mi a prioritásuk a különböző minisztériumokban vagy kormányzati szinten” – mondta. Kobera nem zárta ki, hogy Csehország a jövőben kaphat hasonló ajánlatot az Axiomtól vagy akár más magáncégektől. Szerinte a finanszírozást a magánszektorral való együttműködéssel kell megoldani, a vállalatoknak hozzá kell járulniuk a küldetéshez, például a fegyver- és légiközlekedési iparból, vagy azoknak, amelyek kísérleteket vagy kutatásokat szeretnének végeztetni az ISS-en.

Tavaly novemberben az ESA a cseh Svoboda vadászpilótát választotta be az űrhajósokból álló tartalékcsapatába, amelynek 11 tagja van. Ha elfogadják az ajánlatot, Svoboda lehet a második cseh az űrben Vladimír Remek után, aki 1978 márciusában Alekszej Gubarov szovjet űrhajóssal együtt alkotta a Szojuz-28 személyzetét. Az 1970-es évek végén Csehszlovákia a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik ország lett, amelynek állampolgára az űrbe jutott.

Dark mode powered by Night Eye