Csehország egyelőre még nem küld űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Az Axiom Space-szel kötött megállapodás még egy darabig késni fog, ugyanis az országnak jelenleg nincs elég pénze a projektre.

Még júliusban írtunk arról, hogy Csehország ajánlatot kapott az Axiom Space-től, hogy egy űrhajósukat feljuttatják a Nemzetközi Űrállomásra. Azonban mostanra világossá vált, hogy Csehország nem tudja elfogadni az amerikai Axiom magáncég ajánlatát Aleš Svoboda, cseh űrhajós űrrepülésére, ugyanis jelenleg nincs pénz a  rövidtávú küldetésre, melynek ára csaknem 60 millió dollár. A változásról Václav Kobera, a Közlekedési Minisztérium Űrkutatási Főosztályának vezetője számolt be az újságíróknak még szerdán. Csehországnak az év végéig reagálnia kellett az Axiom Space ajánlatra. Kobera szerint az amerikai magáncég olyan európai államokhoz fordult, amelyek Csehországhoz hasonlóan saját űrhajóssal rendelkezik az Európai Űrügynökség (ESA) tartalékcsapatában.

Aleš Svoboda cseh űrhajós.

„Jelenleg nincs pénzügyi lehetőségünk arra, hogy Svoboda az űrbe repüljön” – mondta, majd az osztályvezető rámutatott Csehország nehéz gazdasági helyzetére. Svoboda nem kívánta kommentálni a döntést. „Ez egy politikai szintű döntés, és nem tudok nyilatkozni arról, hogy mi a prioritásuk a különböző minisztériumokban vagy kormányzati szinten” – mondta. Kobera nem zárta ki, hogy Csehország a jövőben kaphat hasonló ajánlatot az Axiomtól vagy akár más magáncégektől. Szerinte a finanszírozást a magánszektorral való együttműködéssel kell megoldani, a vállalatoknak hozzá kell járulniuk a küldetéshez, például a fegyver- és légiközlekedési iparból, vagy azoknak, amelyek kísérleteket vagy kutatásokat szeretnének végeztetni az ISS-en.

Tavaly novemberben az ESA a cseh Svoboda vadászpilótát választotta be az űrhajósokból álló tartalékcsapatába, amelynek 11 tagja van. Ha elfogadják az ajánlatot, Svoboda lehet a második cseh az űrben Vladimír Remek után, aki 1978 márciusában Alekszej Gubarov szovjet űrhajóssal együtt alkotta a Szojuz-28 személyzetét. Az 1970-es évek végén Csehszlovákia a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik ország lett, amelynek állampolgára az űrbe jutott.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye