Cserélni kell az OFT-2 keretében induló Starliner szervizmodulját

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Továbbra sem érkeznek jó hírek a Boeing háza tájáról, ugyanis a legfrissebb információk szerint még mindig nem sikerült megoldani az üzemanyagrendszer beragadó szelepeinek problémáját. Mint ismert, még idén augusztusban indult volna el a Starliner második tesztküldetése, az OFT-2, azonban először a Nauka incidens, majd pedig az üzemanyagrendszer szelepeinek hibás pozíciója miatt elhalasztották a küldetést. Később egy telekonferencián további részletek derültek ki a problémáról, illetve már űrhajósok Crew Dragon űrhajókra történő átcsoportosítása is megkezdődött a folyamatos halasztások miatt.

A helyzet inkább romlani látszik, mintsem javulni, ugyanis a Boeing úgy döntött, hogy az OFT-2 keretében induló CST-100 Starliner űrhajó komplett szervizmodulját kicserélik. Az eredetileg a Crew Flight Test (CFT) számára tervezett szervizmodult az Orbital Flight Test-2 (OFT-2) küldetéshez, a Starliner-1 (már éles) küldetéshez tervezett szervizmodult pedig a CFT-hez használják majd.

A hibás egységet a leszerelés után tovább fogják vizsgálni, hogy az oxidálószer és a nedvesség kölcsönhatásával kapcsolatos hibákat kiküszöböljék, az új modulon pedig már különböző teszteket végeztek a hardver állapotának felmérésének érdekében. A csapat jelenleg javítási munkákat végez az új modulon, hogy hasonló problémák ne fordulhassanak elő, és dolgoznak a szervizmodul eltávolításának és cseréjének következő lépésein is.

Az OFT-2 küldetés a jelenlegi tervek alapján legkorábban 2022 májusában indulhat el, de ehhez az is kell, hogy több probléma már ne merüljön fel.

A Boeing Starliner és annak szervizmodulja. Kép forrása: Boeing

Dark mode powered by Night Eye