Csodálatos képek és videók a kínai marsjáróról

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Fantasztikus képeket publikált a CNSA a legutóbbi sajtókonferenciáján, amelyeket a Csuzsong marsjáró és a Tienven-1 leszállóegység készítettek. Elsőként bemutatták a teljes leszállási szekvenciát az ernyőnyitástól kezdve egészen a landolás pillanatáig. A szuperszonikus fékezőernyő kinyitását követően 1500 méteres magasságban kieresztették a Csuzsongot és annak leszállóegységét, majd 100 méteres magasságban beindította a retrorakétáit, és sima leszállást hajtott végre a felszínen.

A Csuzsong landolási szekvenciája.

A landolás után ellenőrizték a marsjáró rendszereit, kinyitották a napelemeket (amiket egyébként képes aktívan tisztítani!) és az antennákat, majd legördült a landolóegység rámpáin. A rover első dolga a környezete, terep felmérése volt, és ennek érdekében sok képet készített az ottani körülményekről. A rámpákról való legördülést is megörökítette a Csuzsong, és még hangfelvételt is készített, bár ezt a meteorológiai állomás végezte el, amit főleg a széllökések érzékelésére terveztek. A lenti videóban még láthatunk egy hihetetlen felvételt arról a vezeték nélküli kameráról, ami az ikonikus Csuzsong-Tienven szelfit is készítette.

A legördülés zaja, valamint a kibocsátható kamera felvétele.

Pár friss tájkép is érkezett tegnap az Utopia Planitia területről. Maga a terület nagyon lapos és egyenletes, és kevés tudományos szempontból érdekes felszíni formával rendelkezik, de a mérnökök inkább a biztonságos leszállást akarták bebiztosítani az első kínai marsi leszállóegységnek. A rover déli irányba indult meg, és a légköri belépéskor használt aeroshell burkolat is itt csapódott a talajba. Az első képen látható is a meglepően ép állapotban maradt védőburkolat az ejtőernyővel.

A déli irányban lévő aeroshell burkolat, tőle balra pedig az ejtőernyő.

Sivár tájkép az Utopia Planitiáról.

Egy vélhetően friss becsapódási kráterről készült felvétel.

Dark mode powered by Night Eye