Csodálatos képek és videók a kínai marsjáróról

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Fantasztikus képeket publikált a CNSA a legutóbbi sajtókonferenciáján, amelyeket a Csuzsong marsjáró és a Tienven-1 leszállóegység készítettek. Elsőként bemutatták a teljes leszállási szekvenciát az ernyőnyitástól kezdve egészen a landolás pillanatáig. A szuperszonikus fékezőernyő kinyitását követően 1500 méteres magasságban kieresztették a Csuzsongot és annak leszállóegységét, majd 100 méteres magasságban beindította a retrorakétáit, és sima leszállást hajtott végre a felszínen.

A Csuzsong landolási szekvenciája.

A landolás után ellenőrizték a marsjáró rendszereit, kinyitották a napelemeket (amiket egyébként képes aktívan tisztítani!) és az antennákat, majd legördült a landolóegység rámpáin. A rover első dolga a környezete, terep felmérése volt, és ennek érdekében sok képet készített az ottani körülményekről. A rámpákról való legördülést is megörökítette a Csuzsong, és még hangfelvételt is készített, bár ezt a meteorológiai állomás végezte el, amit főleg a széllökések érzékelésére terveztek. A lenti videóban még láthatunk egy hihetetlen felvételt arról a vezeték nélküli kameráról, ami az ikonikus Csuzsong-Tienven szelfit is készítette.

A legördülés zaja, valamint a kibocsátható kamera felvétele.

Pár friss tájkép is érkezett tegnap az Utopia Planitia területről. Maga a terület nagyon lapos és egyenletes, és kevés tudományos szempontból érdekes felszíni formával rendelkezik, de a mérnökök inkább a biztonságos leszállást akarták bebiztosítani az első kínai marsi leszállóegységnek. A rover déli irányba indult meg, és a légköri belépéskor használt aeroshell burkolat is itt csapódott a talajba. Az első képen látható is a meglepően ép állapotban maradt védőburkolat az ejtőernyővel.

A déli irányban lévő aeroshell burkolat, tőle balra pedig az ejtőernyő.

Sivár tájkép az Utopia Planitiáról.

Egy vélhetően friss becsapódási kráterről készült felvétel.

Dark mode powered by Night Eye