Csodálatos képek és videók a kínai marsjáróról

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Fantasztikus képeket publikált a CNSA a legutóbbi sajtókonferenciáján, amelyeket a Csuzsong marsjáró és a Tienven-1 leszállóegység készítettek. Elsőként bemutatták a teljes leszállási szekvenciát az ernyőnyitástól kezdve egészen a landolás pillanatáig. A szuperszonikus fékezőernyő kinyitását követően 1500 méteres magasságban kieresztették a Csuzsongot és annak leszállóegységét, majd 100 méteres magasságban beindította a retrorakétáit, és sima leszállást hajtott végre a felszínen.

A Csuzsong landolási szekvenciája.

A landolás után ellenőrizték a marsjáró rendszereit, kinyitották a napelemeket (amiket egyébként képes aktívan tisztítani!) és az antennákat, majd legördült a landolóegység rámpáin. A rover első dolga a környezete, terep felmérése volt, és ennek érdekében sok képet készített az ottani körülményekről. A rámpákról való legördülést is megörökítette a Csuzsong, és még hangfelvételt is készített, bár ezt a meteorológiai állomás végezte el, amit főleg a széllökések érzékelésére terveztek. A lenti videóban még láthatunk egy hihetetlen felvételt arról a vezeték nélküli kameráról, ami az ikonikus Csuzsong-Tienven szelfit is készítette.

A legördülés zaja, valamint a kibocsátható kamera felvétele.

Pár friss tájkép is érkezett tegnap az Utopia Planitia területről. Maga a terület nagyon lapos és egyenletes, és kevés tudományos szempontból érdekes felszíni formával rendelkezik, de a mérnökök inkább a biztonságos leszállást akarták bebiztosítani az első kínai marsi leszállóegységnek. A rover déli irányba indult meg, és a légköri belépéskor használt aeroshell burkolat is itt csapódott a talajba. Az első képen látható is a meglepően ép állapotban maradt védőburkolat az ejtőernyővel.

A déli irányban lévő aeroshell burkolat, tőle balra pedig az ejtőernyő.

Sivár tájkép az Utopia Planitiáról.

Egy vélhetően friss becsapódási kráterről készült felvétel.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye