Csodálatos képek és videók a kínai marsjáróról

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Fantasztikus képeket publikált a CNSA a legutóbbi sajtókonferenciáján, amelyeket a Csuzsong marsjáró és a Tienven-1 leszállóegység készítettek. Elsőként bemutatták a teljes leszállási szekvenciát az ernyőnyitástól kezdve egészen a landolás pillanatáig. A szuperszonikus fékezőernyő kinyitását követően 1500 méteres magasságban kieresztették a Csuzsongot és annak leszállóegységét, majd 100 méteres magasságban beindította a retrorakétáit, és sima leszállást hajtott végre a felszínen.

A Csuzsong landolási szekvenciája.

A landolás után ellenőrizték a marsjáró rendszereit, kinyitották a napelemeket (amiket egyébként képes aktívan tisztítani!) és az antennákat, majd legördült a landolóegység rámpáin. A rover első dolga a környezete, terep felmérése volt, és ennek érdekében sok képet készített az ottani körülményekről. A rámpákról való legördülést is megörökítette a Csuzsong, és még hangfelvételt is készített, bár ezt a meteorológiai állomás végezte el, amit főleg a széllökések érzékelésére terveztek. A lenti videóban még láthatunk egy hihetetlen felvételt arról a vezeték nélküli kameráról, ami az ikonikus Csuzsong-Tienven szelfit is készítette.

A legördülés zaja, valamint a kibocsátható kamera felvétele.

Pár friss tájkép is érkezett tegnap az Utopia Planitia területről. Maga a terület nagyon lapos és egyenletes, és kevés tudományos szempontból érdekes felszíni formával rendelkezik, de a mérnökök inkább a biztonságos leszállást akarták bebiztosítani az első kínai marsi leszállóegységnek. A rover déli irányba indult meg, és a légköri belépéskor használt aeroshell burkolat is itt csapódott a talajba. Az első képen látható is a meglepően ép állapotban maradt védőburkolat az ejtőernyővel.

A déli irányban lévő aeroshell burkolat, tőle balra pedig az ejtőernyő.

Sivár tájkép az Utopia Planitiáról.

Egy vélhetően friss becsapódási kráterről készült felvétel.

Dark mode powered by Night Eye