Csődközelben a Momentus, bizonytalan a cég sorsa

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A következő űrvontatójuk repülését is elhalasztották, ami eredetileg a SpaceX Transporter-10 misszión indult volna.

A kisműholdak szállítására szakosodott Momentus Inc. elég nagy gondban van, legalábbis ez derült ki az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) legutóbb benyújtott dokumentumaiból. Az iratok szerint a cég elbocsátotta alkalmazottainak egyötödét, valamint a Vigoride-7 űrvontató sem indul útnak a SpaceX Transporter-10 költségmegosztó repülésén. Ezen nehéz döntések mögött az áll, hogy a vállalat saját elmondása szerint a korlátozott készpénzállomány és likviditás (fizetőképesség) miatt nem tudná időben – vagyis a start tervezett időpontjáig –  elvégezni a szükséges feladatait.

A Momentus még novemberben hozta nyilvánosságra, hogy hét műhold és két, az űreszköz oldalán elhelyezett műszercsomag indulhat az űrbe a Vigoride-7 fedélzetén. Az elsődleges hasznos terhek kibocsátása után űrrandevút is végre szerettek volna hajtani a vontatóegységgel, hogy további technológiákat validáljanak egy újrafelhasználható űreszköz kifejlesztéséhez.

A Vigoride űrvontató egy látványterven. Kép forrása: Momentus Inc.

A cég nem közölt konkrétumokat a korlátozott likviditásáról. Szeptember 30-án, a harmadik pénzügyi negyedév végén 9,7 millió dollár készpénzzel és egyenértékessel rendelkezett. A Momentus 15,2 millió dolláros nettó veszteséget jelentett a negyedévben 339 ezer dolláros bevétel mellett. A vállalat a negyedik negyedévben 11,85 millió dollár bruttó bevételt gyűjtött egy sor részvénytranzakció révén.

A Vigoride-7 küldetés elhalasztása mellett a Momentus vezetősége elbocsátotta a teljes munkaidős alkalmazottak 20%-át, „hogy csökkentse a készpénzfelhasználás mértékét, miközben megtartja a kulcsfontosságú rövid távú projektek végrehajtásához szükséges tehetségeket”. Sajnos már ez nem az első eset a tömeges elbocsátásokra, hiszen a vállalat 2023 második negyedévének végén elbocsátotta alkalmazottainak egyharmadát, szintén a költségek csökkentése érdekében.

A Vigoride-7 felszerelése a Falcon-9 második fokozatára. Kép forrása: Momentus Inc.

A Momentus legutóbb 2023 áprilisában repült a Vigoride vontatóval a Transporter-7 küldetésen, ekkor a C3S Kft. VIREO műholdja is a rakomány része volt. A vállalat tavaly novemberben öt megrendelő műholdját küldte fel a Transporter-9 küldetésen, azonban a Vigoride vontató helyett egy harmadik féltől származó kidobóberendezést használtak a CubeSat-ok kioldására. Balszerencse vagy sem, de a cég december 5-én közölte, hogy a műholdak közül csak kettőnek a kibocsátását tudta megerősíteni, és a másik három a meghibásodott tárolóegységben ragadt, majd visszatért a légkörbe a Falcon-9 második fokozatán.

A cég tőzsdei értéke 2021 óta 1 milliárd dollárról 6,3 millió dollárra csökkent (99,37% csökkenés).

Dark mode powered by Night Eye