Csökkenhet a Hubble és a Chandra űrteleszkópok költségvetése

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Egy minap közzétett hírben arról tájékozódhattunk, hogy a NASA fontolóra vette a címben említett űrtávcsövek költségvetésének csökkentését. Az ügynökség asztrofizikai részlegének igazgatója, Mark Clampin jelentette be a redukálásról szóló fejleményt, melynek mozgatórugója, hogy megőrizzék a szervezeti egység más prioritásainak finanszírozását. Beszédében kitért a „megszorítás” miértjére is, aminek egyik fő okozója, hogy a részleg nem kapja meg a 2024-es pénzügyi évre kért teljes összeget. Clampin további információt azonban nem közölt a csökkentés mértékéről, illetve hogy ennek milyen konkrét hatásai lesznek az obszervatóriumokra.

Az űrtávcsövek, tehát a Chandra és a Hubble egyébként a NASA két legdrágább asztrofizikai missziójaként vannak számontartva a JWST után. Az ügynökség előbbire 68,7 millió, utóbbira pedig 93,3 millió dollárt kért a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetési javaslatában. Ezek együttesen valamivel több mint a 10%-át teszik ki a jövő esztendőre kérelmezett összegnek.

Második okként az űreszközök korát jelölte be, hiszen a Hubble és a Chandra amellett, hogy a legdrágább, a legrégebbi küldetések közé is tartoznak. „A Chandra jelenleg számos problémával küzd. Egyre nehezebb üzemeltetni. Az űreszköz külső szigetelése romlik, ami felmelegedéshez vezet, így egyre problémásabbá válik a működtetése.” – mondta Clampin. „A Hubble-nek nincsenek ilyen problémái. Hosszú ideje működik, és az asztrofizikai költségvetés nagy részét birtokolja.” – tette hozzá.

A NASA tehát vizsgálódik az ügyben, pontosabban azzal kapcsolatban, hogy meghosszabbítsa-e, és ha igen, akkor miként járjon el az elsődleges küldetésüket befejező tudományos űreszközökkel. A tavalyi évben ez a kérdés mellesleg fel sem merülhetett, hiszen az űrobszervatóriumok gyakorlatilag mentességet élveztek, és külön bizottságok tanulmányozták az egyes missziókat hatékonysági és egyéb fejlesztések szempontjából.

A Hubble. Forrás: NASA
A Chandra. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye