Csökkenhet a Hubble és a Chandra űrteleszkópok költségvetése

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Egy minap közzétett hírben arról tájékozódhattunk, hogy a NASA fontolóra vette a címben említett űrtávcsövek költségvetésének csökkentését. Az ügynökség asztrofizikai részlegének igazgatója, Mark Clampin jelentette be a redukálásról szóló fejleményt, melynek mozgatórugója, hogy megőrizzék a szervezeti egység más prioritásainak finanszírozását. Beszédében kitért a „megszorítás” miértjére is, aminek egyik fő okozója, hogy a részleg nem kapja meg a 2024-es pénzügyi évre kért teljes összeget. Clampin további információt azonban nem közölt a csökkentés mértékéről, illetve hogy ennek milyen konkrét hatásai lesznek az obszervatóriumokra.

Az űrtávcsövek, tehát a Chandra és a Hubble egyébként a NASA két legdrágább asztrofizikai missziójaként vannak számontartva a JWST után. Az ügynökség előbbire 68,7 millió, utóbbira pedig 93,3 millió dollárt kért a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetési javaslatában. Ezek együttesen valamivel több mint a 10%-át teszik ki a jövő esztendőre kérelmezett összegnek.

Második okként az űreszközök korát jelölte be, hiszen a Hubble és a Chandra amellett, hogy a legdrágább, a legrégebbi küldetések közé is tartoznak. „A Chandra jelenleg számos problémával küzd. Egyre nehezebb üzemeltetni. Az űreszköz külső szigetelése romlik, ami felmelegedéshez vezet, így egyre problémásabbá válik a működtetése.” – mondta Clampin. „A Hubble-nek nincsenek ilyen problémái. Hosszú ideje működik, és az asztrofizikai költségvetés nagy részét birtokolja.” – tette hozzá.

A NASA tehát vizsgálódik az ügyben, pontosabban azzal kapcsolatban, hogy meghosszabbítsa-e, és ha igen, akkor miként járjon el az elsődleges küldetésüket befejező tudományos űreszközökkel. A tavalyi évben ez a kérdés mellesleg fel sem merülhetett, hiszen az űrobszervatóriumok gyakorlatilag mentességet élveztek, és külön bizottságok tanulmányozták az egyes missziókat hatékonysági és egyéb fejlesztések szempontjából.

A Hubble. Forrás: NASA
A Chandra. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye