Csúszhat a James Webb űrteleszkóp indítása

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Úgy tűnik a James Webb űrteleszkóp (JWST) a fejlesztés és gyártás többéves csúszása után újabb késlekedést szenved, azúttal azonban a hordozórakéta miatt. Bár hivatalosan még mindig 2021. október 31. az indítás ideje, úgy tűnik az európai Ariane-5 rakéta nem lesz addig készen. A JWST nagyrészt NASA-projekt, azonban az ESA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) is részt vett a programban, és a hordozó az európai hozzájárulás egyik része.

Az Ariane-5 legutóbb tavaly februárban és augusztusban repült, és bár mindkét küldetés sikeres volt, az áramvolazó kúpok leválásánál mindkét esetben problémát észleltek: a leváláskor a megengedettnél jóval nagyobb erőhatás (vibráció) érte a szállított műholdakat. Az Ariane-5 rakétához a svájci RUAG cég gyártja az áramvonalazó kúpokat (fairing), ők szállítanak például a ULA-nek is. Az Ariane-5-öt működtető Arianespace közleményben elismerte, hogy bár mindkét küldetés teljes siker volt, folyik a vizsgálat a hasznos terhet védő burkolatok miatt.

A NASA-nál többször is azt nyilatkozták, hogy a JWST felkészítése a tervek szerint zajlik (hamarosan meg is kezdik a teleszkóp szállítását az indítóállásra, Francia Guyanára), és az űrtávcső előtt még két Ariane-5 indítás várható. Az Arianespace azonban még nem közölte ezeknek az indításoknak a pontos idejét, így nagy esély van egy újabb csúszásra. A NASA-t felügyelő kormányzati szerv, a GAO (Government Accountability Office) is egy várható késésről számolt be.

Tekintve hogy milyen értékes űreszközről van szó, az Arianespace-nek a JWST startja előtti két indításon kell bizonyítania, hogy a rakéta problémáit sikeresen megoldották.

Reméljük a legjobbakat, inkább induljon később a több milliárd dollárba kerülő teleszkóp, mint az indítással legyen probléma.

Korábbi Ariane-5 indítás

Dark mode powered by Night Eye