Csúszhat a James Webb űrteleszkóp indítása

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Úgy tűnik a James Webb űrteleszkóp (JWST) a fejlesztés és gyártás többéves csúszása után újabb késlekedést szenved, azúttal azonban a hordozórakéta miatt. Bár hivatalosan még mindig 2021. október 31. az indítás ideje, úgy tűnik az európai Ariane-5 rakéta nem lesz addig készen. A JWST nagyrészt NASA-projekt, azonban az ESA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) is részt vett a programban, és a hordozó az európai hozzájárulás egyik része.

Az Ariane-5 legutóbb tavaly februárban és augusztusban repült, és bár mindkét küldetés sikeres volt, az áramvolazó kúpok leválásánál mindkét esetben problémát észleltek: a leváláskor a megengedettnél jóval nagyobb erőhatás (vibráció) érte a szállított műholdakat. Az Ariane-5 rakétához a svájci RUAG cég gyártja az áramvonalazó kúpokat (fairing), ők szállítanak például a ULA-nek is. Az Ariane-5-öt működtető Arianespace közleményben elismerte, hogy bár mindkét küldetés teljes siker volt, folyik a vizsgálat a hasznos terhet védő burkolatok miatt.

A NASA-nál többször is azt nyilatkozták, hogy a JWST felkészítése a tervek szerint zajlik (hamarosan meg is kezdik a teleszkóp szállítását az indítóállásra, Francia Guyanára), és az űrtávcső előtt még két Ariane-5 indítás várható. Az Arianespace azonban még nem közölte ezeknek az indításoknak a pontos idejét, így nagy esély van egy újabb csúszásra. A NASA-t felügyelő kormányzati szerv, a GAO (Government Accountability Office) is egy várható késésről számolt be.

Tekintve hogy milyen értékes űreszközről van szó, az Arianespace-nek a JWST startja előtti két indításon kell bizonyítania, hogy a rakéta problémáit sikeresen megoldották.

Reméljük a legjobbakat, inkább induljon később a több milliárd dollárba kerülő teleszkóp, mint az indítással legyen probléma.

Korábbi Ariane-5 indítás

Dark mode powered by Night Eye