Csúszhat a James Webb űrteleszkóp indítása

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Úgy tűnik a James Webb űrteleszkóp (JWST) a fejlesztés és gyártás többéves csúszása után újabb késlekedést szenved, azúttal azonban a hordozórakéta miatt. Bár hivatalosan még mindig 2021. október 31. az indítás ideje, úgy tűnik az európai Ariane-5 rakéta nem lesz addig készen. A JWST nagyrészt NASA-projekt, azonban az ESA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) is részt vett a programban, és a hordozó az európai hozzájárulás egyik része.

Az Ariane-5 legutóbb tavaly februárban és augusztusban repült, és bár mindkét küldetés sikeres volt, az áramvolazó kúpok leválásánál mindkét esetben problémát észleltek: a leváláskor a megengedettnél jóval nagyobb erőhatás (vibráció) érte a szállított műholdakat. Az Ariane-5 rakétához a svájci RUAG cég gyártja az áramvonalazó kúpokat (fairing), ők szállítanak például a ULA-nek is. Az Ariane-5-öt működtető Arianespace közleményben elismerte, hogy bár mindkét küldetés teljes siker volt, folyik a vizsgálat a hasznos terhet védő burkolatok miatt.

A NASA-nál többször is azt nyilatkozták, hogy a JWST felkészítése a tervek szerint zajlik (hamarosan meg is kezdik a teleszkóp szállítását az indítóállásra, Francia Guyanára), és az űrtávcső előtt még két Ariane-5 indítás várható. Az Arianespace azonban még nem közölte ezeknek az indításoknak a pontos idejét, így nagy esély van egy újabb csúszásra. A NASA-t felügyelő kormányzati szerv, a GAO (Government Accountability Office) is egy várható késésről számolt be.

Tekintve hogy milyen értékes űreszközről van szó, az Arianespace-nek a JWST startja előtti két indításon kell bizonyítania, hogy a rakéta problémáit sikeresen megoldották.

Reméljük a legjobbakat, inkább induljon később a több milliárd dollárba kerülő teleszkóp, mint az indítással legyen probléma.

Korábbi Ariane-5 indítás

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye