Csúszhat a James Webb űrteleszkóp indítása

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Úgy tűnik a James Webb űrteleszkóp (JWST) a fejlesztés és gyártás többéves csúszása után újabb késlekedést szenved, azúttal azonban a hordozórakéta miatt. Bár hivatalosan még mindig 2021. október 31. az indítás ideje, úgy tűnik az európai Ariane-5 rakéta nem lesz addig készen. A JWST nagyrészt NASA-projekt, azonban az ESA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) is részt vett a programban, és a hordozó az európai hozzájárulás egyik része.

Az Ariane-5 legutóbb tavaly februárban és augusztusban repült, és bár mindkét küldetés sikeres volt, az áramvolazó kúpok leválásánál mindkét esetben problémát észleltek: a leváláskor a megengedettnél jóval nagyobb erőhatás (vibráció) érte a szállított műholdakat. Az Ariane-5 rakétához a svájci RUAG cég gyártja az áramvonalazó kúpokat (fairing), ők szállítanak például a ULA-nek is. Az Ariane-5-öt működtető Arianespace közleményben elismerte, hogy bár mindkét küldetés teljes siker volt, folyik a vizsgálat a hasznos terhet védő burkolatok miatt.

A NASA-nál többször is azt nyilatkozták, hogy a JWST felkészítése a tervek szerint zajlik (hamarosan meg is kezdik a teleszkóp szállítását az indítóállásra, Francia Guyanára), és az űrtávcső előtt még két Ariane-5 indítás várható. Az Arianespace azonban még nem közölte ezeknek az indításoknak a pontos idejét, így nagy esély van egy újabb csúszásra. A NASA-t felügyelő kormányzati szerv, a GAO (Government Accountability Office) is egy várható késésről számolt be.

Tekintve hogy milyen értékes űreszközről van szó, az Arianespace-nek a JWST startja előtti két indításon kell bizonyítania, hogy a rakéta problémáit sikeresen megoldották.

Reméljük a legjobbakat, inkább induljon később a több milliárd dollárba kerülő teleszkóp, mint az indítással legyen probléma.

Korábbi Ariane-5 indítás

Dark mode powered by Night Eye