Csúszik a HLS pályázat győztesének kihirdetése

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A NASA múlt héten értesítette a Human Landing System (HLS), vagyis az Artemis-programhoz használatos holdraszálló egységek megépítéséről szóló pályázat résztvevőit, hogy február helyett csak április 30-án hirdetnek győztest.

A lépés nem meglepő annak fényében, hogy tavaly decemberben a törvényhozás a kért 3.2 milliárd dollár helyett csak 850 millió dollárt szavazott meg a NASA-nak erre a programra – amivel a 2024-es holdraszállási terveknek is végleg befellegzett.

Az erről szóló korábbi írásainkat itt és itt olvashatjátok.

A holdraszálló egység megépítésére 3 döntős pályázót választottak ki: a SpaceX a Starship egy módosított verziójával, a Blue Origin egy „Nemzeti Csapat”-nak nevezett konzorciummal, illetve a Dynetics cég pályázott még. A pályázók pénzbeli támogatást is kaptak a terveik véglegesítésére: a Blue Origin 579 millió dollárt, a Dynetics 253 millió dollárt, a SpaceX pedig 135 millió dollárt kapott.

Azt fontos újból kiemelni, hogy a 2024-es terveket egyik politikai oldal sem támogatta: amint ez látható is a Szenátus által megszavazott költségvetés számaiból, így a program lassulására egyértelműen számítani lehetett. Eközben a Biden-kormányzat tervezett űrpolitikájáról és az új NASA vezetőről továbbra sincsenek információk (egyelőre nem ez a prioritás az új adminisztrációnak), de hamarosan valószínűleg többet fogunk megtudni.

A Dynetics tervezett leszállóegysége

Dark mode powered by Night Eye