Csúszik a NASA új szkafanderének a fejlesztése

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Új elemzést adott ki az Artemis-programra tervezett szkafanderek fejlesztéséről az amerikai űrhivatal működését és gazdálkodását felügyelő NASA iroda, az OIG (Office of Inspector General). Az iroda szerint a tavaly bejelentett xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) szkafanderek fejlesztése jelentős, kb. 20 hónapos csúszásban van, és legkorábban 2025 áprilisára készülnek el – így a tervezett 2024 végi Holdraszállás nem lehetséges (a dátum már régóta nem megvalósítható, habár hivatalos új menetrendet még nem készített a NASA).

Az elemzés szerint a csúszásnak több oka is van: a technikai kihívások, a program alulfinanszírozottsága és a járványhelyzet. Az xEMU szkafandereket a NASA 2017 óta fejleszti házon belül, habár az űrhivatal 2007-ben kezdte a programot egy új űrruha megalkotására (2016-ig két új szkafander fejlesztését is leállították). 2007 óta a NASA 420 millió dollárt költött a programra, és 2025-ig még további 625 millió dollárba kerül majd 1 prototípus és 2 „éles” szkafander elkészítése. Az első tesztpéldányt még 2022 júniusáig tesztelnék a Nemzetközi Űrállomáson. A szkafander komponenseit 27 cég gyártja.

A NASA már idén áprilisban bejelentette, hogy az új szkafanderek gyártását és üzemeltetését is magáncégekre bízná (erről itt írtunk részletesen), és júliusban meg is hirdették a lehetőséget. A határidő augusztus 16-ig szól, és eddig 50 privát cég jelentkezett a felhívásra, köztük a SpaceX is. A tervek szerint a NASA 2022 első felében jelenti be, hogy ki gyártja majd az új szkafandereket.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is használatos EMU űrruhákat még az űrrepülőgép-programra tervezték az 1970-es évek végén, habár azóta jópár fejlesztésen és generációváltáson átestek már a szkafanderek.

Az xEMU szkafander bemutatása 2019 októberében

Az xEMU beszállítói

A NASA pályázatára jelentkezett cégek listája

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye