Csúszik a NASA új szkafanderének a fejlesztése

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Új elemzést adott ki az Artemis-programra tervezett szkafanderek fejlesztéséről az amerikai űrhivatal működését és gazdálkodását felügyelő NASA iroda, az OIG (Office of Inspector General). Az iroda szerint a tavaly bejelentett xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) szkafanderek fejlesztése jelentős, kb. 20 hónapos csúszásban van, és legkorábban 2025 áprilisára készülnek el – így a tervezett 2024 végi Holdraszállás nem lehetséges (a dátum már régóta nem megvalósítható, habár hivatalos új menetrendet még nem készített a NASA).

Az elemzés szerint a csúszásnak több oka is van: a technikai kihívások, a program alulfinanszírozottsága és a járványhelyzet. Az xEMU szkafandereket a NASA 2017 óta fejleszti házon belül, habár az űrhivatal 2007-ben kezdte a programot egy új űrruha megalkotására (2016-ig két új szkafander fejlesztését is leállították). 2007 óta a NASA 420 millió dollárt költött a programra, és 2025-ig még további 625 millió dollárba kerül majd 1 prototípus és 2 „éles” szkafander elkészítése. Az első tesztpéldányt még 2022 júniusáig tesztelnék a Nemzetközi Űrállomáson. A szkafander komponenseit 27 cég gyártja.

A NASA már idén áprilisban bejelentette, hogy az új szkafanderek gyártását és üzemeltetését is magáncégekre bízná (erről itt írtunk részletesen), és júliusban meg is hirdették a lehetőséget. A határidő augusztus 16-ig szól, és eddig 50 privát cég jelentkezett a felhívásra, köztük a SpaceX is. A tervek szerint a NASA 2022 első felében jelenti be, hogy ki gyártja majd az új szkafandereket.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is használatos EMU űrruhákat még az űrrepülőgép-programra tervezték az 1970-es évek végén, habár azóta jópár fejlesztésen és generációváltáson átestek már a szkafanderek.

Az xEMU szkafander bemutatása 2019 októberében

Az xEMU beszállítói

A NASA pályázatára jelentkezett cégek listája

Dark mode powered by Night Eye