Csúszik a NASA új szkafanderének a fejlesztése

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Új elemzést adott ki az Artemis-programra tervezett szkafanderek fejlesztéséről az amerikai űrhivatal működését és gazdálkodását felügyelő NASA iroda, az OIG (Office of Inspector General). Az iroda szerint a tavaly bejelentett xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) szkafanderek fejlesztése jelentős, kb. 20 hónapos csúszásban van, és legkorábban 2025 áprilisára készülnek el – így a tervezett 2024 végi Holdraszállás nem lehetséges (a dátum már régóta nem megvalósítható, habár hivatalos új menetrendet még nem készített a NASA).

Az elemzés szerint a csúszásnak több oka is van: a technikai kihívások, a program alulfinanszírozottsága és a járványhelyzet. Az xEMU szkafandereket a NASA 2017 óta fejleszti házon belül, habár az űrhivatal 2007-ben kezdte a programot egy új űrruha megalkotására (2016-ig két új szkafander fejlesztését is leállították). 2007 óta a NASA 420 millió dollárt költött a programra, és 2025-ig még további 625 millió dollárba kerül majd 1 prototípus és 2 „éles” szkafander elkészítése. Az első tesztpéldányt még 2022 júniusáig tesztelnék a Nemzetközi Űrállomáson. A szkafander komponenseit 27 cég gyártja.

A NASA már idén áprilisban bejelentette, hogy az új szkafanderek gyártását és üzemeltetését is magáncégekre bízná (erről itt írtunk részletesen), és júliusban meg is hirdették a lehetőséget. A határidő augusztus 16-ig szól, és eddig 50 privát cég jelentkezett a felhívásra, köztük a SpaceX is. A tervek szerint a NASA 2022 első felében jelenti be, hogy ki gyártja majd az új szkafandereket.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is használatos EMU űrruhákat még az űrrepülőgép-programra tervezték az 1970-es évek végén, habár azóta jópár fejlesztésen és generációváltáson átestek már a szkafanderek.

Az xEMU szkafander bemutatása 2019 októberében

Az xEMU beszállítói

A NASA pályázatára jelentkezett cégek listája

Dark mode powered by Night Eye