Csütörtökön felkerül a hatodik iROSA napelemtábla is

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Hamarosan, egészen pontosan június 15-én (csütörtök) felszerelésre kerül a hatodik iROSA napelemtábla is, melyet ezúttal is Stephen Bowen és Woody Hoburg fog kivitelezni. A duó az elmúlt héten installálta az ötödik egységet, ami nagyjából egy 6 órás munkafolyamat eredményeként jött lére.

Az űrhajósok magyar idő szerint 15 óra 20 perckor lépnek majd ki a Quest légzsilipen keresztül a biztonságot nyújtó állomás fedélzetéről, hogy megkezdjék az utolsó darab iROSA (International Space Station Roll-Out Solar Array) telepítését. Mivel a múlt heti űrsétát Bowen vezette, így a piros csíkkal ellátott szkafandert most társa, Hoburg fogja viselni. Bowen ezúttal jelöletlen űrruhában lesz látható a művelet során.

Bowen és Hoburg hétfőn több órát töltöttek a napelemtáblák telepítési eljárásainak áttekintésével, az űrséta eszközeinek konfigurálásával és a földi mérnökökkel való egyeztetéssel. A pároshoz dél körül Frank Rubio és Sultan Al-Nejadi is csatlakozott, hogy segítsenek a folyamatok felülvizsgálatában. A keddi nap folyamán robotikai tréninget tartottak egy számítógépen, melynek középpontjában a Canadarm2 robotkar állt, továbbá a két űrhajós előkészítette szerszámait, valamint kinyomtatták az ellenőrző listákat is.

Woody Hoburg a múlt heti űrsétán. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye