Curiosity marsjáró: 4000 napja a Vörös Bolygón

Kapcsolódó

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Az igencsak aktív rover a legutóbbi mintavételét nemrég hajtotta végre, de most három hét pihenőt kap.

A több mint 11 éve a Marson tevékenykedő Curiosity (hivatalos nevén Mars Science Laboratory) a NASA egyik legsikeresebb űreszköze, amit egy másik égitestre küldtek. Célja, hogy ősi mikrobiális élet jelenlétére utaló nyomokat, jeleket keressen, és fedélzeti laboratóriumában elemezze a felszíni mintákat (a marsjáró épp nem rég hajtotta végre 39. mintavételét). A 2012. augusztus 6-án landolt rover a Gale-kráterből indulva a kb. 5 km magas Mount Sharp felé vette az irányt, melynek egymásra rakódott rétegei a Mars különböző koraiban képződtek, így igazi kincsesbánya tudományos szempontból.

A legutóbbi, Sequoia elnevezésű mintától (mely a többi korábbi mintához hasonlóan a kaliforniai Sierra Nevada egyik része után kapta nevét) azt remélik a kutatók, hogy betekintést ad a Vörös Bolygó klímájának változásába és lehetséges életkörülmények kialakulásának lehetőségeibe. A terület ásványi anyagokban és szulfátokban gazdag, ami arra utalhat, hogy egykor folyékony víz volt jelen a területen, mely az évmilliárdok során felszívódott.

A legutóbbi, október 17-i mintavétel fúrásának nyoma, amit a 3980. marsi napon végzett el a Curiosity. Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Curiosity kora és a zord körülmények ellenére remek egészségnek és erőnek örvend, de a mérnököknek jelenleg a marsjáró „fő szemének”, a 34 mm-es bal oldali kamerának (Mast Camera/Mastcam) javításával is foglalkozniuk kell. Ezen berendezésnek a színes felvételek készítése mellett a közelben található sziklák összetételének meghatározása is feladata, amit a róluk visszaverődő fényhullámok elemezésével hajt végre a műszer.

Hamarosan néhány hetes „szabadságra” megy a Curiosity, ugyanis a Mars a Nap mögé kerül, ami miatt a rádióhullámok továbbítása a Mars és a Föld között oda-vissza nehezebbé válik. Addig is, egy listát küld a földi irányítás a marsjárónak bizonyos elvégzendő házifeladatokról, amiket a november 6-28 közötti szünetben teljesítenie kell.

Tavaly, a leszállás 10. évfordulóján részletes cikkben mutattuk be a Curiosity-t, de emellett több írásban foglalkoztunk a roverrel és eredményeivel:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye