Curiosity marsjáró: 4000 napja a Vörös Bolygón

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Az igencsak aktív rover a legutóbbi mintavételét nemrég hajtotta végre, de most három hét pihenőt kap.

A több mint 11 éve a Marson tevékenykedő Curiosity (hivatalos nevén Mars Science Laboratory) a NASA egyik legsikeresebb űreszköze, amit egy másik égitestre küldtek. Célja, hogy ősi mikrobiális élet jelenlétére utaló nyomokat, jeleket keressen, és fedélzeti laboratóriumában elemezze a felszíni mintákat (a marsjáró épp nem rég hajtotta végre 39. mintavételét). A 2012. augusztus 6-án landolt rover a Gale-kráterből indulva a kb. 5 km magas Mount Sharp felé vette az irányt, melynek egymásra rakódott rétegei a Mars különböző koraiban képződtek, így igazi kincsesbánya tudományos szempontból.

A legutóbbi, Sequoia elnevezésű mintától (mely a többi korábbi mintához hasonlóan a kaliforniai Sierra Nevada egyik része után kapta nevét) azt remélik a kutatók, hogy betekintést ad a Vörös Bolygó klímájának változásába és lehetséges életkörülmények kialakulásának lehetőségeibe. A terület ásványi anyagokban és szulfátokban gazdag, ami arra utalhat, hogy egykor folyékony víz volt jelen a területen, mely az évmilliárdok során felszívódott.

A legutóbbi, október 17-i mintavétel fúrásának nyoma, amit a 3980. marsi napon végzett el a Curiosity. Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Curiosity kora és a zord körülmények ellenére remek egészségnek és erőnek örvend, de a mérnököknek jelenleg a marsjáró „fő szemének”, a 34 mm-es bal oldali kamerának (Mast Camera/Mastcam) javításával is foglalkozniuk kell. Ezen berendezésnek a színes felvételek készítése mellett a közelben található sziklák összetételének meghatározása is feladata, amit a róluk visszaverődő fényhullámok elemezésével hajt végre a műszer.

Hamarosan néhány hetes „szabadságra” megy a Curiosity, ugyanis a Mars a Nap mögé kerül, ami miatt a rádióhullámok továbbítása a Mars és a Föld között oda-vissza nehezebbé válik. Addig is, egy listát küld a földi irányítás a marsjárónak bizonyos elvégzendő házifeladatokról, amiket a november 6-28 közötti szünetben teljesítenie kell.

Tavaly, a leszállás 10. évfordulóján részletes cikkben mutattuk be a Curiosity-t, de emellett több írásban foglalkoztunk a roverrel és eredményeivel:

Dark mode powered by Night Eye