Curiosity szelfi érkezett a vörös bolygóról

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

A Gale-kráter felfedezője 2012-ben érkezett meg a Mars felszínére, ahol azóta is töretlenül folytatja tudományos munkáját. A feladatok elvégzése közben természetesen marad ideje fotók készítésére is, amit november 20-án ismét megtett. A NASA ezt a felvételt tette közzé cikkében, amit most mi is megosztunk veletek.

A szelfi készítéséhez az ún. MAHLI (Mars Hand Lens Imager) kamerát használta, amely a robotkar végén található. Ez az önfókuszáló, nagyjából 4 centiméter széles eszköz színes képek készítésére hivatott. További érdekessége, hogy a zseblámpák fényéhez hasonlóan fehér fényforrással, és a szoláriumlámpák fényéhez hasonlóan ultraibolya fényforrással egyaránt fel van szerelve, így a képalkotó nappal és éjszaka is működőképes. Az ultraibolya fény további haszna, hogy fluoreszcencia kiváltására is lehet használni, ami segíthet olyan ásványok kimutatásában, amelyek arra utalnak, hogy a víz segítette a marsi táj kialakulását.

A 360 fokos szelfi összesen 81 db különálló képet tartalmaz, amik a küldetés 3303. marsi napján (sol) készültek. A Curiosity mögött látható sziklaszerkezet a „Greenheugh Pediment” nevet viseli, jobbra tőle pedig a Rafael Navarro-hegy figyelhető meg. Úti célja a „Maria Gordon Notch”, ami az U-alakú nyílás a rover mögött balra.

A Curiosity szelfije. Forrás: NASA/JPL

Széles látószögű verzió. Forrás: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye