Curiosity szelfi érkezett a vörös bolygóról

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A Gale-kráter felfedezője 2012-ben érkezett meg a Mars felszínére, ahol azóta is töretlenül folytatja tudományos munkáját. A feladatok elvégzése közben természetesen marad ideje fotók készítésére is, amit november 20-án ismét megtett. A NASA ezt a felvételt tette közzé cikkében, amit most mi is megosztunk veletek.

A szelfi készítéséhez az ún. MAHLI (Mars Hand Lens Imager) kamerát használta, amely a robotkar végén található. Ez az önfókuszáló, nagyjából 4 centiméter széles eszköz színes képek készítésére hivatott. További érdekessége, hogy a zseblámpák fényéhez hasonlóan fehér fényforrással, és a szoláriumlámpák fényéhez hasonlóan ultraibolya fényforrással egyaránt fel van szerelve, így a képalkotó nappal és éjszaka is működőképes. Az ultraibolya fény további haszna, hogy fluoreszcencia kiváltására is lehet használni, ami segíthet olyan ásványok kimutatásában, amelyek arra utalnak, hogy a víz segítette a marsi táj kialakulását.

A 360 fokos szelfi összesen 81 db különálló képet tartalmaz, amik a küldetés 3303. marsi napján (sol) készültek. A Curiosity mögött látható sziklaszerkezet a „Greenheugh Pediment” nevet viseli, jobbra tőle pedig a Rafael Navarro-hegy figyelhető meg. Úti célja a „Maria Gordon Notch”, ami az U-alakú nyílás a rover mögött balra.

A Curiosity szelfije. Forrás: NASA/JPL

Széles látószögű verzió. Forrás: NASA/JPL

Dark mode powered by Night Eye