Curiosity szelfi érkezett a vörös bolygóról

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A Gale-kráter felfedezője 2012-ben érkezett meg a Mars felszínére, ahol azóta is töretlenül folytatja tudományos munkáját. A feladatok elvégzése közben természetesen marad ideje fotók készítésére is, amit november 20-án ismét megtett. A NASA ezt a felvételt tette közzé cikkében, amit most mi is megosztunk veletek.

A szelfi készítéséhez az ún. MAHLI (Mars Hand Lens Imager) kamerát használta, amely a robotkar végén található. Ez az önfókuszáló, nagyjából 4 centiméter széles eszköz színes képek készítésére hivatott. További érdekessége, hogy a zseblámpák fényéhez hasonlóan fehér fényforrással, és a szoláriumlámpák fényéhez hasonlóan ultraibolya fényforrással egyaránt fel van szerelve, így a képalkotó nappal és éjszaka is működőképes. Az ultraibolya fény további haszna, hogy fluoreszcencia kiváltására is lehet használni, ami segíthet olyan ásványok kimutatásában, amelyek arra utalnak, hogy a víz segítette a marsi táj kialakulását.

A 360 fokos szelfi összesen 81 db különálló képet tartalmaz, amik a küldetés 3303. marsi napján (sol) készültek. A Curiosity mögött látható sziklaszerkezet a „Greenheugh Pediment” nevet viseli, jobbra tőle pedig a Rafael Navarro-hegy figyelhető meg. Úti célja a „Maria Gordon Notch”, ami az U-alakú nyílás a rover mögött balra.

A Curiosity szelfije. Forrás: NASA/JPL

Széles látószögű verzió. Forrás: NASA/JPL

Dark mode powered by Night Eye