dearMoon-projekt: eldőlt, kikkel utazik Maezava Juszaku Hold körüli pályára

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Csütörtökön bemutatták azt a 10 személyt, akik Maezava Juszaku japán milliárdos üzletemberrel utazhatnak egy Starshippel a Hold köré. A dearMoon-projektet 2018 szeptemberében jelentette be Maezava azzal a céllal, hogy a SpaceX-szel együttműködve egy Starship fedélzetén utazzon Hold körüli pályára, ahová saját finanszírozásból művészeket is meghív, hogy mindannyian saját szemszögükből tudósítsanak a kalandról, ezzel népszerűsítve az űrutazást és az űrkutatást. Eredetileg Falcon Heavy-vel és Crew Dragonnal történt volna meg a Hold megkerülése, de végül a Starship kerekedett felül. Az utazás természetesen nem 2023-ban fog megvalósulni, ahogy az az eredeti tervekben szerepelt (sőt, még mindig ez szerepel különböző weboldalakon is), hiszen a SpaceX-nek rengeteg munkája van még az újgenerációs rakétarendszerrel, hogy az emberes repülésekhez megkapja a jogosítványt. Lássuk, ki is Maezava Juszaku, és kiket válogattak be mellé a dearMoon csapatába!

Maezava Juszaku

Az 1975-ben született japán üzletember az internetes kereskedelemben szerzett sikereket és ennek köszönhetően komoly vagyont is. Miután befejezte főiskolai tanulmányait, az Egyesült Államokba költözött, és idővel komoly cd-gyűjtemény tulajdonosa lett folyamatos gyűjtéseinek köszönhetően. Később ezt a gyűjteményt kezdte online felületeken árulni. Vállalkozása végül beolvadt a Start Today ruhakereskedési cégbe. 2018-ban hívta fel magára a figyelmet, amikor komoly összeggel kezdte támogatni a SpaceX Starship-programját, hogy az első civil utasként indulhasson majd Hold körüli pályára, általa kiválasztott művészek társaságában.

Steve Aoki

Amerikai DJ, zenei producer, egyes felmérések szerint a legjobban kereső előadó „electronic dance” zenei stílusban. Olyan zeneszerzőkkel, zenekarokkal dolgozott már együtt, mint például will.i.am, Linkin Park, Blink-182, Backstreet Boys, Afrojack. 2019-ben megalapította a Steve Aoki Charitable Fund nevű alapítványát, ami globális humanitárius segélyszervezetek számára gyűjt pénzt.

T.O.P (Choi Seung-hyun)

Dél-koreai rapper, énekes, zeneszerző, producer, színész. A Big Bang nevű formáció fő rappereként kezdte zenei karrierjét 2006-ban, amely a legnagyobb bevételű ázsiai csapat lett az évek során. Televíziós szereplése 2007-ben indult az I am Sam sorozatban. Több alkalommal adományozott már komolyabb összegeket különböző szervezeteknek: 2016 októberében az Asia Cultural Council (ázsiai előadók támogatója) számára 135 millió hongkongi dollárt (17,34 millió amerikai dollárt), 2020 márciusában 100 millió amerikai dollárt a Hope Bridge Disaster Relief Association-nek (a koronavírus kirobbanását követően utánpótlás- és orvosi csapatok szállítmányozását támogatta), illetve rajongói 2018-ban a születésnapja keretében gyűjtést szervezve 9900 dollárt adományoztak a Yongsan Walfare Foundation-nek, akik hátrányos helyzetű embereken segítenek.

Yemi A.D.

Nigériai származású cseh koreográfus, művészi igazgató és előadó. Már 16 éves korában Prágába költözött, hogy tanulmányait ott folytassa, mellette pedig dolgozzon. Ezt követően tánctanárként folytatta Hollandiában és Svédországban, majd Los Angelesben tanult utcai táncművészetet. Prágába visszatérve 1999-ben, 18 évesen megalapította a JAD Dance Company-t, majd a Dance Academy Prague-t, ahol az érdeklődők többféle stílusban tanulhatnak táncolni. Különböző televíziós műsorokban is szerepelt, de több nagyköveti státuszt is magáénak mondhat: egyike a három jótékonysági nagykövetnek Csehország fenntartható fejlődési célokat szolgáló szervezetének, és a csehországi Mercedes Benz elektromobilitási nagykövete is.

Rhiannon Adam

Ír fotóművész a Cambridge-i Egyetemen tanult képzőművészetet és angol irodalmat. Nomád életmódban élte gyerekkorát, szüleivel tengereken és óceánokon járták a világot, ez nagy hatással is lett későbbi stílusára. Több neves nemzetközi újság foglalkozott már művészetével, pl.: a New York Times, Le Monde, The Guardian, The Telegraph. Számos workshop résztvevője, előadója volt különböző egyetemeken, ahol leginkább fotográfiai ismereteit, tapasztalatait adta tovább a hallgatóknak.

Tim Dodd

Talán az egyik legismertebb amatőr figurája főleg a nemzetközi űripar iránt érdeklődők számára, hiszen bemutató és magyarázó videói az abszolút laikusok számára is könnyen érthetővé teszik az adott témát. Az évek során egyre inkább feljebb verekedte magát az ismertségi ranglétrán, és Elon Musk-kal, a SpaceX alapítójával és elnök vezérigazgatójával, Jim Bridenstine-nal, a korábbi NASA igazgatójával, Peter Beckkel, a Rocket Lab alapítójával és elnök vezérigazgatójával, illetve számos fontosabb amerikai űripari magáncég vezetőjével is készített már interjúkat. Bár bevallottan nem kedveli a repülést, mégis jelentkezett a projektben való részvételre, és az elmúlt évek kemény munkássága ki is fizetődött számára, hiszen Maezava őt is beválasztotta a csapat tagjának.

Karim Iliya

Brit fotóművész, filmkészítő. Számos extrém helyzetben készített már felvételeket, többek között egymással harcoló bálnákról, kitörő vulkánokról, az Északi-sarki jeges világról. Egyedi stílusának köszönhetően más szemszögből mutatja be a vadvilágot a követőinek. Több alkalommal publikált már a National Geographic magazinban, és számos díjjal honorálták már munkáját. A Föld rejtett kincsei mellett a világűr csodáit is előszeretettel örökíti meg, és ezen oknál fogva jelentkezett utasnak a programba, majd került is kiválasztásra.

Brendan Hall

Természeti dokumentumfilmeket készít, az Amazonas esőerdejeitől kezdve Szibéria legzordabb vidékéig. Karrierjét a National Geographic csatornánál kezdte, majd különböző cégek megbízásából (NatGeo, Google, Adobe) kezdte beutazni a világot. Az éjjeli égboltot is szereti fotózni, nagyon érdekli a világűr végtelenje.

Dev D. Joshi

Indiai televíziós színész, több sorozatban is feltűnt már, legismertebb szerepei a Baal Veer és a Baal Veer Returns filmekben voltak. Ő a csapat legfiatalabb tagja, hiszen mindössze 22 éves, és ő lehet az első indiai, aki eléri a Hold körüli pályát.

Kaitlyn Farrington

Kis kora óta érdeklik a téli sportok, 24 évesen az Egyesült Államok snowboard csapatának tagjaként aranyérmet szerzett a 2014-es Szocsi Téli Olimpián. 8 hónappal a győzelme után veleszületett méhnyak szűkületet diagnosztizáltak nála, így fel kellett adnia profi sportolói karrierjét, de magát a snowboard-ot továbbra is űzi, azonban csak a siklás része maradhatott meg számára extrémebb figurák nélkül.

Miyu

Japán táncművész, koreográfus. 19 éves korában több díjat is szerzett Japánban és Ázsiában. Közösségi erőfeszítéseiről is híres, igyekszik más embereket inspirálni, összekötni a táncon keresztül. Az utóbbi években modellként, márka nagykövetként, koreográfusként is dolgozott különböző zenei stúdiókban. Mottója: „Tedd a lehetetlent lehetővé!”

A dearMoon projekt résztvevői: Kaitlyn Farrington, Brendan Hall, Tim Dodd, Yemi A.D., T.O.P (Choi Seung-hyun), Maezava Juszaku, Steve Aoki, Rhiannon Adam, Karim Iliya, Dev D. Joshi és Miyu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye