Debütált az új kínai rakéta

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

A Galactic Energy nevű kínai űrvállalat sikeresen pályára állított egy kisműholdat ma reggel a Ceres-1 rakétájuk tesztindításán.

A Ceres-1 startja
Forrás: Ourspace

A Ceres-1 négyfokozatú, szilárd hajtóanyagú rakéta a Csiücsüan Űrközpontól emelkedett el magyar idő szerint 08:12-kor. Az indítást a kínai közösségi hálón közzétett videók erősítették meg, ugyanis semmilyen hivatalos információt nem szolgáltatott a Galactic Energy. Indítás után fél órával a kínai állami média megerősítette, hogy az indítás sikeres volt. Ez nagyon szép teljesítmény, ugyanis általában rakéták első indításánál nem szokott minden simán menni (pl. Falcon 1, Ariane-5, és még sok más…) A rakomány az 50 kilogramm tömegű Tianki-11 (Tianqi-11) kisműhold volt, amit egy 500 kilométeres napszinkron pályára állított a hordozóeszköz. A kisműholdat a Shanghai ASES Spaceflight Technology Co. fejlesztette ki, és a Tianqi (“Apocalypse”) névre hallgató szűksávú Internet of Things műholdkonstelláció része, melyet a Beijing Guodian Gaoke Technology Co. vállalat üzemeltet Kínában. Ezzel a sikeres indítással a Galactic lett a második kínai magáncég aki sikeresen pályára állított egy műholdat, saját rakétával.

A mai Ceres-1 startot eredetileg az idei év elejére tervezték, de a pandémia nagy szerepett játszott a halasztásban, illetve technikai okok is adódtak. A Galactic Energy követi a Landspace és iSpace kínai vállalatok példáját, először kisebb, egyszerűbb szilárd hajtóanyagú rakétákkal próbálkoznak, és innen folyamatosan fejlődnek tovább a nagyobb és komplexebb folyékony hajtóanyagú rakétafokozatok használatára. A Pallas-1 RP-1/LOX (finomított kerozin és folyékony oxigén) meghajtású rakéta már fejlesztés alatt ál, az első repülésére 2022 végén számíthatunk. A Ceres-1-hez hasonlóan ez is egy nagyobb aszteroida-övbéli objektumról lett elnevezve. A Pallast a Welkin elnevezésű RP-1/LOX hajtómű gyorsítja majd, mely 40 tonna tolóerőt lesz képes kifejteni, és a Merlin-hajtómű kínai változata akar lenni a Galactic szeritn (a cég weboldala, ahol részletesen beszámolnak a rakétáikról). A Pallas is egy többször felhasználható első fokozattal lenne ellátva, mely a Falcon 9-hez hasonlóan visszatérne. 4 tonnát fog tudni LEO-ra állítani. A Landspace Zhuque-2, illetve az iSpace Hyperbola-2 rakétájával van egy súlycsoportban, ezek mind képesek lesznek vertikális visszatérésre, ami jól mutatja a kínai űripar irányát: ők is nyitnak az újrafelhasználhatóság felé, ami kulcsfontosságú lesz a jövőbeli űrambíciók véghezviteléhez.

A Ceres-1 a végszereldében
Felkészítés az indításra
Az utolsó simítások az indítóállás elhagyása előtt
A rakéta elemelkedése
Képes forrása: @Cosmic_Penguin

Dark mode powered by Night Eye