Decemberi űrséták a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósok decemberben két űrsétát is végrehajtanak, hogy az állomás működését és a tudományos kutatást támogató elektromos energia növelésére hivatott napelemtáblákat felszereljék. Az első ilyen kb. 7 óráig tartó tevékenységre ma, azaz december 3-án kerül sor, melynek kezdete 13:25. Josh Cassada és Frank Rubio asztronauták ekkor fognak kilépni a Quest légzsilipből, hogy installálják az egyik iROSA napelemet, mely az ún. 3A főáramkör energiatermelését fogja növelni. Emellett egy kábelt is lecsatlakoztatnak majd, hogy az 1B főáramkör újraindítható legyen.

A repülésirányítók nemrégiben megváltoztatták az elektromos energia útvonalát, hogy a Nemzetközi Űrállomás nyolc energiacsatornája közül egyet kivonjanak a használatból, hogy biztosítsák az akkumulátorok elvárt szintű töltését. Az 1B főáramkörről táplált rendszerek jelenleg az 1A főáramkörről származó áramot használják, ami nem befolyásolja az állomás működését.

Cassada és Rubio a tervek szerint december 19-én végzik el a következő űrsétát, melynek során a második iROSA-t fogják felszerelni. A december 3-i EVA alkalmával Cassada piros csíkos szkafandert fog viselni, mely vezető szerepéről árulkodik, társa Rubio pedig jelöletlen űrruhát visel majd. A december 19-i űrhajón kívüli tevékenység előbbi fordítottja lesz, tehát Rubio lesz az űrséta vezetője, ezáltal ő ölti magára a piros jelzéssel ellátott szkafandert, és Cassada kapja a jelöletlen űrruhát.

Felkészülés. Forrás: NASA

A jelenleg felszerelésre váró iROSA napelemek nemrégiben érkeztek meg a CRS-26 küldetés keretén belül. Ez lesz a harmadik és a negyedik iROSA, amelyet az űrállomásra szerelnek fel az összesen hat tervezett telepítésből. A napelemek összességében kb. 30%-kal megnövelik az energiatermelési kapacitást, így az állomás teljes rendelkezésre álló teljesítménye 160 kilowattról 215 kilowattra emelkedik.

Az űrsétát itt követhetitek figyelemmel:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye