Decemberi űrséták a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósok decemberben két űrsétát is végrehajtanak, hogy az állomás működését és a tudományos kutatást támogató elektromos energia növelésére hivatott napelemtáblákat felszereljék. Az első ilyen kb. 7 óráig tartó tevékenységre ma, azaz december 3-án kerül sor, melynek kezdete 13:25. Josh Cassada és Frank Rubio asztronauták ekkor fognak kilépni a Quest légzsilipből, hogy installálják az egyik iROSA napelemet, mely az ún. 3A főáramkör energiatermelését fogja növelni. Emellett egy kábelt is lecsatlakoztatnak majd, hogy az 1B főáramkör újraindítható legyen.

A repülésirányítók nemrégiben megváltoztatták az elektromos energia útvonalát, hogy a Nemzetközi Űrállomás nyolc energiacsatornája közül egyet kivonjanak a használatból, hogy biztosítsák az akkumulátorok elvárt szintű töltését. Az 1B főáramkörről táplált rendszerek jelenleg az 1A főáramkörről származó áramot használják, ami nem befolyásolja az állomás működését.

Cassada és Rubio a tervek szerint december 19-én végzik el a következő űrsétát, melynek során a második iROSA-t fogják felszerelni. A december 3-i EVA alkalmával Cassada piros csíkos szkafandert fog viselni, mely vezető szerepéről árulkodik, társa Rubio pedig jelöletlen űrruhát visel majd. A december 19-i űrhajón kívüli tevékenység előbbi fordítottja lesz, tehát Rubio lesz az űrséta vezetője, ezáltal ő ölti magára a piros jelzéssel ellátott szkafandert, és Cassada kapja a jelöletlen űrruhát.

Felkészülés. Forrás: NASA

A jelenleg felszerelésre váró iROSA napelemek nemrégiben érkeztek meg a CRS-26 küldetés keretén belül. Ez lesz a harmadik és a negyedik iROSA, amelyet az űrállomásra szerelnek fel az összesen hat tervezett telepítésből. A napelemek összességében kb. 30%-kal megnövelik az energiatermelési kapacitást, így az állomás teljes rendelkezésre álló teljesítménye 160 kilowattról 215 kilowattra emelkedik.

Az űrsétát itt követhetitek figyelemmel:

Dark mode powered by Night Eye