Dél-Afrika csatlakozik a Kína által vezetett ILRS projekthez

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Dél-Afrika hivatalosan is csatlakozott a Kína által életre hívott International Lunar Research Station, azaz ILRS projekthez, melynek fő mozgatórugója, hogy egy fenntartható bázist hozzanak létre a Holdon a 2030-as években. A CNSA (Kínai Nemzeti Űrügynökség) és a SANSA (Dél-afrikai Nemzeti Űrügynökség) közötti megállapodásra szeptember 1-jén került sor, amit előbbi részéről Csen Hsziao-tung, utóbbi nevében pedig Humbulani Mudau írt alá.

A kontraktus bejelentését szeptember 7-én tették közzé a CNSA honlapján, mely egyfajta utóhangja azon űrkutatási együttműködésről szóló kétoldalú szerződéseknek, amiket augusztus 22-én írtak alá Hszi Csin-ping kínai elnök dél-afrikai látogatásának alkalmával.

A paktum értelmében a CNSA és a SANSA egy széles körű kooperációt folytat majd, mely kiterjed az ILRS bemutatására, megvalósítására, működtetésére, de tartalmazza a különféle képzési és egyéb területeket is.

Az ILRS látványterve. Forrás: CNSA
Dark mode powered by Night Eye