Dél-Korea is csatlakozott az Artemis-egyezményhez

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Dél-Korea is csatlakozhat az Egyesült Államok Artemis Egyezményéhez – derült ki május 18-án, miután egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy folynak a tárgyalások az ázsiai ország űrhivatala és a NASA között.

Az amerikai fél a KARI (Koreai Űrkutatási Intézet), valamint a Koreai Technológiai és Tudományos Minisztérium szakembereivel kezdték a tárgyalásokat még e hónap elején, és május 21-én készült el a csatlakozási kérelem végleges formája. Az Artemis Egyezményről maga Mun Dzsein dél-koreai elnök és Joe Biden amerikai elnök is beszéltek személyesen egy tárgyaláson, ugyanis pont tegnap járt a koreai elnök a Fehér Házban egy hivatalos látogatás keretében. A koreai ICT minisztérium szóvivője szerint a NASA „nagyon örült és elégedett volt” a koreai csatlakozási szándékkal.

A két ország űrügynökségének igazgatói már május 7-én részt vettek egy online találkozón, melyen megbeszélték a csatlakozás feltételeit, és egyéb együttműködési lehetőségekről is szó volt. A tárgyaláson még részt vettek az Amerikai Védelmi Minisztérium és további koreai szervek képviselői is.

A Koreai-félsziget az űrből nézve. Jól megfigyelhető az Észak- és Dél-Korea közötti különbség… Kép forrása: NASA ISS

A hivatalos koreai álláspont szerint a NASA mellett kell állniuk az űrkutatás és a világűr felfedezésének ügyében, és ez a lépés tökéletesen ebbe az irányba mozdította el a két űrhivatal kapcsolatát. A jelentés szerint az amerikai fél is megtette a magáét a csatlakozás előremozdításáért – az első (jelenleg még csak tervezett) dél-koreai Hold körül keringő tudományos műhold, a Korea Pathfinder Lunar Orbiter egyik fő kameraegységét, a „ShadowCam”-et az Egyesült Államok fogja biztosítani. A kamerarendszert az Arizona Állami Egyetem és a Malin Space Science Systems cég fejlesztette ki egy NASA-partnerség keretén belül, és várhatóan 2022-ben indulhat el az űrszonda egy SpaceX Falcon-9 rakéta orrkúpja alatt a Hold felé.

Korábbi részletes írásunkat az Artemis Egyezményről itt olvashatjátok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye