Dél-Korea is csatlakozott az Artemis-egyezményhez

Kapcsolódó

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A Mars Odyssey űrszonda kezd kifogyni az üzemanyagból

A 2001-ben indított Mars Odyssey több mint 94 000...

Dél-Korea is csatlakozhat az Egyesült Államok Artemis Egyezményéhez – derült ki május 18-án, miután egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy folynak a tárgyalások az ázsiai ország űrhivatala és a NASA között.

Az amerikai fél a KARI (Koreai Űrkutatási Intézet), valamint a Koreai Technológiai és Tudományos Minisztérium szakembereivel kezdték a tárgyalásokat még e hónap elején, és május 21-én készült el a csatlakozási kérelem végleges formája. Az Artemis Egyezményről maga Mun Dzsein dél-koreai elnök és Joe Biden amerikai elnök is beszéltek személyesen egy tárgyaláson, ugyanis pont tegnap járt a koreai elnök a Fehér Házban egy hivatalos látogatás keretében. A koreai ICT minisztérium szóvivője szerint a NASA „nagyon örült és elégedett volt” a koreai csatlakozási szándékkal.

A két ország űrügynökségének igazgatói már május 7-én részt vettek egy online találkozón, melyen megbeszélték a csatlakozás feltételeit, és egyéb együttműködési lehetőségekről is szó volt. A tárgyaláson még részt vettek az Amerikai Védelmi Minisztérium és további koreai szervek képviselői is.

A Koreai-félsziget az űrből nézve. Jól megfigyelhető az Észak- és Dél-Korea közötti különbség… Kép forrása: NASA ISS

A hivatalos koreai álláspont szerint a NASA mellett kell állniuk az űrkutatás és a világűr felfedezésének ügyében, és ez a lépés tökéletesen ebbe az irányba mozdította el a két űrhivatal kapcsolatát. A jelentés szerint az amerikai fél is megtette a magáét a csatlakozás előremozdításáért – az első (jelenleg még csak tervezett) dél-koreai Hold körül keringő tudományos műhold, a Korea Pathfinder Lunar Orbiter egyik fő kameraegységét, a „ShadowCam”-et az Egyesült Államok fogja biztosítani. A kamerarendszert az Arizona Állami Egyetem és a Malin Space Science Systems cég fejlesztette ki egy NASA-partnerség keretén belül, és várhatóan 2022-ben indulhat el az űrszonda egy SpaceX Falcon-9 rakéta orrkúpja alatt a Hold felé.

Korábbi részletes írásunkat az Artemis Egyezményről itt olvashatjátok.

Dark mode powered by Night Eye