Dél-Korea is űrprogramot épít

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Dél-Korea továbbra is fejleszteni fogja az űriparát és az űrképességeit – jelentette be a Koreai Tudományos, Információs és Kommunikációs Technológiai Minisztérium (MoSICT). A hivatal nyilatkozata szerint 615 milliárd dél-koreai vont (553,1 millió amerikai dollár) for az ország 2021-ben űrtevékenységekre költeni, melybe beletartozik a műholdfejlesztési és építési kapacitás növelése, hazai hordozórakéta fejleszése és a kulcsfontosságú infrastruktúra további kiépítése. A minisztérium február végén tette közzé az űrköltségvetést, melyet további 16 állami szervvel dolgoztak ki. A költségvetés egy elhanyagolható csökkenést tapasztalt a tavalyi 615,8 milliárd vonhoz képest.

„2021-ben több nagyobb horderejű űrprojektben is mérföldköveket tervezünk elérni, például a teljesen Dél-Koreában fejlesztett Nuri hordozórakéta első tesztindítását is idén fogjuk végrehajtani, és egy újgenerációs, közepes méretű műholdat is 2021-ben fogunk pályára állítani” – mondta Jeong Bjung-Szon, MoSICT egyik igazgató-helyettese. A költésgvetés nagy részét (322,6 milliárd von) egy többcélú távközlési és távérzékelési műholdrendszer kifejlesztésére fogják költeni, amibe beletartozik egy civil használatra tervezett integrált műholdas adatokat feldolgozó rendszer tervezése is, mellyel az időjárás-előrejelzést tudnák pontosítani, valamint a hazai tengeri forgalom ellenőrzését is elősegítenék. Ezen kíül még két többcélű földmegfigyelő műholdat is terveznek felbocsátani idén. Ebből már egy űreszköz Föld körüli pályán kering, ez pedig a CAS500-1 koreai műhold, amit idén márciusban indítottak el Bajkonurvól egy orosz Szojuz rakétával, a magyar SMOG-1el, és a GRBAlpha kisműholddal együtt. Ezenkívül még egy nagyműholdas, valamint egy mikorműholdakból álló konstelláció tervezése is folyamatban van. A koncepciók között pedig még 5 (!) tudományos műholdprogram vár a zöldútra.

A CAS500-1 felbocsátása Bajkonurból egy Szojuz űrrakétával. Ezen a küldetésen ment fel a világűrbe a magyar SMOG-1 zsebműhold, valamint a magyar gammadetektorral rendelkező GRBAlpha CubeSat is. Kép forrása: Roszkozmosz

Nearly 30 percent of the budget, or 189.7 billion won, will go to the launch of the nation’s first domestically developed rocket KSLV-2, nicknamed Nuri. South Korea plans to launch the new 200-ton KSLV-2 with a mock payload in October at Naro Space Center in Goheung, while a second launch, carrying a real satellite, is slated for May 2022 from the same launch site. 

While the country sent its 140-ton KSLV-1 rocket into space in 2013 after two failed attempts, the first-stage, main rocket on that launch vehicle was built using Russian technologies. But the KSLV-2 relies entirely on homegrown technologies. Boasting four 75-ton liquid engines in its first-stage booster, the three-stage rocket is meant to carry a 1.5-ton satellite into low Earth orbit. The second stage has a single 75-ton engine and the third stage has a seven-ton engine. 

A second round of combustion tests on the KSLV-2’s first stage engines were conducted Feb. 25. The Korea Aerospace Research Institute (KARI) said the test lasted 101 seconds and revealed no apparent problems with the engines’ durability. The engines passed a 30-second first test in January and will go through the last 130-second test in March. If the final test is successful, South Korea will remain on track for the rocket’s October demonstration launch.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye