Dél-Korea űripari fejlesztésbe kezd

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

A március végén közzétett, de még tavaly decemberben jóváhagyott költségvetés szerint Dél-Korea az idén 674 millió dollárt tervez elkölteni hazai űriparára. Mindez magában foglalja űrvédelmének erősítését, valamint egy új hordozórakéta kifejlesztését is. A 2022-es évhez képest ez az összeg kb. 19,5 %-os növekedést jelent, ami nem mellesleg rekordnak is számít, hiszen a kelet-ázsiai ország még soha nem szánt ennyi pénzt erre a területre. Jun Szogjol, Dél-Korea elnöke ezzel kapcsolatban már tett előrejelzéseket múlt év novemberében, valamint további ígéretként hozzátette, hogy a következő öt évben megduplázza ezen költségvetést, 2045-ig pedig elmondása alapján minimum 76,8 milliárd dollár jut majd az űrágazatra.

Az említett összeg csaknem 70%-át az űripar bővítésére szeretnék fordítani. Ide sorolható például a polgári szatellitek fejlesztése, valamint a nemzet saját műholdas navigációs rendszerének előremozdítása is. A második nagyobb részlet, ami kb. 113,6 millió dollárt tesz ki, elsősorban egy új-generációs hordozó kifejlesztésére irányul, ami a jelenlegi KSLV-2 rakétát hivatott majd felváltani.

A KSLV-3 néven futó jármű várhatóan az évtized végén, 2030-ban debütálhat, ami egy két fokozatú, kerolox (RP-1 kerozin és cseppfolyósított oxigén) meghajtású rakéta lesz. Első fokozata 5 db, felső fokozata pedig 2 db hajtóművel rendelkezik majd, melyek fejlesztéséért elsősorban a KARI (Korea Aerospace Research Institute) fog felelni. A hordozó a tervek szerint képes lesz akár 10 tonna hasznos terhet alacsony Föld körüli pályára, 7 tonnát pedig napszinkron pályára állítani.

Az űrvédelem mindezekkel szemben nagyjából 73,1 millió dollárban részesül, mely egy olyan stratégia előfutára, ami 2030-ig egy milliárd dollár összegű költségre duzzad. Ennek értelmében a koreai hadsereg meg nem nevezett számú műholdat fog az űrbe juttatni, hogy biztosítsák a Koreai-félszigeten és annak környékén zajló katonai tevékenységek megfigyelését.

Forrás: The Office of the President of the Republic of Korea
Dark mode powered by Night Eye