Dél-Korea űripari fejlesztésbe kezd

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A március végén közzétett, de még tavaly decemberben jóváhagyott költségvetés szerint Dél-Korea az idén 674 millió dollárt tervez elkölteni hazai űriparára. Mindez magában foglalja űrvédelmének erősítését, valamint egy új hordozórakéta kifejlesztését is. A 2022-es évhez képest ez az összeg kb. 19,5 %-os növekedést jelent, ami nem mellesleg rekordnak is számít, hiszen a kelet-ázsiai ország még soha nem szánt ennyi pénzt erre a területre. Jun Szogjol, Dél-Korea elnöke ezzel kapcsolatban már tett előrejelzéseket múlt év novemberében, valamint további ígéretként hozzátette, hogy a következő öt évben megduplázza ezen költségvetést, 2045-ig pedig elmondása alapján minimum 76,8 milliárd dollár jut majd az űrágazatra.

Az említett összeg csaknem 70%-át az űripar bővítésére szeretnék fordítani. Ide sorolható például a polgári szatellitek fejlesztése, valamint a nemzet saját műholdas navigációs rendszerének előremozdítása is. A második nagyobb részlet, ami kb. 113,6 millió dollárt tesz ki, elsősorban egy új-generációs hordozó kifejlesztésére irányul, ami a jelenlegi KSLV-2 rakétát hivatott majd felváltani.

A KSLV-3 néven futó jármű várhatóan az évtized végén, 2030-ban debütálhat, ami egy két fokozatú, kerolox (RP-1 kerozin és cseppfolyósított oxigén) meghajtású rakéta lesz. Első fokozata 5 db, felső fokozata pedig 2 db hajtóművel rendelkezik majd, melyek fejlesztéséért elsősorban a KARI (Korea Aerospace Research Institute) fog felelni. A hordozó a tervek szerint képes lesz akár 10 tonna hasznos terhet alacsony Föld körüli pályára, 7 tonnát pedig napszinkron pályára állítani.

Az űrvédelem mindezekkel szemben nagyjából 73,1 millió dollárban részesül, mely egy olyan stratégia előfutára, ami 2030-ig egy milliárd dollár összegű költségre duzzad. Ennek értelmében a koreai hadsereg meg nem nevezett számú műholdat fog az űrbe juttatni, hogy biztosítsák a Koreai-félszigeten és annak környékén zajló katonai tevékenységek megfigyelését.

Forrás: The Office of the President of the Republic of Korea
Dark mode powered by Night Eye