Delta II rakéta kiállításon

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A United Launch Alliance (ULA) 2018-ban visszavonult Delta II rakétája méltó helyet kapott a Kennedy Űrközpont rakétakiállításán. Egy utolsó példányt helyeztek el az űrközpont látogatókomplexumának „rakétakertjében”, ahol szinte az összes korábbi hÍres amerikai rakéta megtalálható. A rakétát eredetileg a Légierő GPS műholdjainak feljuttatására fejlesztette ki a McDonnell Dougles cég az 1980-as években, de számtalan más NASA, katonai és kereskedelmi küldetést hajtottak vele végre.

A Delta II rakétával összesen 155 küldetésen, több mint 230 űreszközt juttattak fel. 1 sikertelen és 1 félig sikeres misszión kívül csak sikeres startokat jegyez az egykori hordozó. Két helyről indították: a floridai LC-17-es, illetve a nyugati parton található Vandenberg Légierőbázis LC-2-es startállásról. Utolsó küldetésén 2018. szeptember 15-én a NASA ICESat-2 műholdját állították vele Föld körüli pályára.

A Delta II a közepes teherbírású rakéták közé tartozott, a szilárd hajtóanyagú segédrakéták számától függően (amikből akár 9 darabot is fel tudtak szerelni) 2,8 – 6,1 tonnát tudott alacsony Föld körüli pályára (LEO) szállítani.

Delta II a „rakétakertben” az ünnepélyes átadási ceremónián

Fotó: ULA

Egy korábbi indítás előtt a Vandenber Légierőbázis startállásán

Fotó: ULA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye