Delta IV Heavy: Indítás előtti megszakítás

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

3 másodperccel a start előtt megszakították az NROL-44 mai indítását egy váratlan hiba miatt.

A megszakítás okát egyelőre nem tudjuk, a ULA (United Launch Alliance) vizsgálja a probléma forrását, és egyelőre új dátum sincs meghatározva az indításhoz.

Részletes előzetesünk a küldetésről itt olvasható.

A misszió eredetileg augusztus 27-én indult volna, azonban órákkal a start előtt hibát találtak a földi kiszolgáló rendszereinek (GSE) pneumatikus egységeiben, így a start magyar idő szerint szombat reggelre tolódott.
A mai visszaszámlálás sem volt zökkenőmentes, egy hőmérsékletmérő szenzor jelzett hibás értékét, melyet később sikerült a technikusoknak elhárítani. Pár perccel a start előtt lezajlott a “GO/NO-GO poll”, amikor az egyes rendszerekért felelős irányítók engedélyezik az indítást. Ez rendben megtörtént, folytatták a visszaszámlálást és T-6 másodpercnél beindították a hajtóműveket, azonban 3 másodpercnél automatikusan leállt az indítási folyamat.
A Delta IV Heavy rakétánál megszokott, hogy nagyobb lángok csapnak fel indítás előtt, ilyenkor a felesleges hidrogént égetik el a hajtóművekből. A megszakítás nagyon látványos volt, de szerencsére a rakéta semmilyen kárt nem szenvedett.

Pár perccel ezután döntöttek a rakéta letankolásáról, mely több óráig tart, így újabb próbálkozás nem jöhetett szóba. Mivel már a hajtóművek begyújtásásáért felelős eszköz is működésbe lépett, ezt a ULA-nak cserélni kell az újabb start előtt.
Twitteren azóta a ULA megerősítette, hogy előreláthatólag 7 napra van szükségük az adatok kielemzésére és a hiba okának a kiderítésére az újabb indításai kísérlet előtt.
Tory Bruno, a cég vezetője szerint az első adatok azt mutatják, hogy a földi kiszolgáló rendszerben lehetett a hiba oka: tehát hasonló, mint az első, csütörtöki megszakításkor.

Az újabb halasztás miatt kérdéses, hogyan alakulnak a holnapi Starlink-11 és SAOCOM-1B indítások is Floridából, előfordulhat, hogy mindkét SpaceX start újból csúszni fog.
A ULA-nek ez a 141. küldetése, és a cég 100%-os sikerességi mutatóval rendelkezik. Ne feledjük, hogy több ezer dolognak kell tökéletesen működnie, hogy egy rakéta rendben elinduljon és inkább szakítsanak meg egy indítást, mint hogy felrobbanjon.
Amint megtudunk bármilyen fejleményt, megírjuk majd itt a blogon, az élő közvetítésünket pedig alul tudjátok visszanézni.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye