Delta IV Heavy: Indítás előtti megszakítás

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

3 másodperccel a start előtt megszakították az NROL-44 mai indítását egy váratlan hiba miatt.

A megszakítás okát egyelőre nem tudjuk, a ULA (United Launch Alliance) vizsgálja a probléma forrását, és egyelőre új dátum sincs meghatározva az indításhoz.

Részletes előzetesünk a küldetésről itt olvasható.

A misszió eredetileg augusztus 27-én indult volna, azonban órákkal a start előtt hibát találtak a földi kiszolgáló rendszereinek (GSE) pneumatikus egységeiben, így a start magyar idő szerint szombat reggelre tolódott.
A mai visszaszámlálás sem volt zökkenőmentes, egy hőmérsékletmérő szenzor jelzett hibás értékét, melyet később sikerült a technikusoknak elhárítani. Pár perccel a start előtt lezajlott a “GO/NO-GO poll”, amikor az egyes rendszerekért felelős irányítók engedélyezik az indítást. Ez rendben megtörtént, folytatták a visszaszámlálást és T-6 másodpercnél beindították a hajtóműveket, azonban 3 másodpercnél automatikusan leállt az indítási folyamat.
A Delta IV Heavy rakétánál megszokott, hogy nagyobb lángok csapnak fel indítás előtt, ilyenkor a felesleges hidrogént égetik el a hajtóművekből. A megszakítás nagyon látványos volt, de szerencsére a rakéta semmilyen kárt nem szenvedett.

Pár perccel ezután döntöttek a rakéta letankolásáról, mely több óráig tart, így újabb próbálkozás nem jöhetett szóba. Mivel már a hajtóművek begyújtásásáért felelős eszköz is működésbe lépett, ezt a ULA-nak cserélni kell az újabb start előtt.
Twitteren azóta a ULA megerősítette, hogy előreláthatólag 7 napra van szükségük az adatok kielemzésére és a hiba okának a kiderítésére az újabb indításai kísérlet előtt.
Tory Bruno, a cég vezetője szerint az első adatok azt mutatják, hogy a földi kiszolgáló rendszerben lehetett a hiba oka: tehát hasonló, mint az első, csütörtöki megszakításkor.

Az újabb halasztás miatt kérdéses, hogyan alakulnak a holnapi Starlink-11 és SAOCOM-1B indítások is Floridából, előfordulhat, hogy mindkét SpaceX start újból csúszni fog.
A ULA-nek ez a 141. küldetése, és a cég 100%-os sikerességi mutatóval rendelkezik. Ne feledjük, hogy több ezer dolognak kell tökéletesen működnie, hogy egy rakéta rendben elinduljon és inkább szakítsanak meg egy indítást, mint hogy felrobbanjon.
Amint megtudunk bármilyen fejleményt, megírjuk majd itt a blogon, az élő közvetítésünket pedig alul tudjátok visszanézni.

Dark mode powered by Night Eye