Detonációs rakétahajtómű a NASA jóvoltából

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A NASA amellett, hogy újból a Hold felé kacsintgat, mérnöki csapatuk fejlesztésbe kezdett, melynek eredményeként megszületett az első, forgó detonációs rakétahajtóművük (RDRE – rotating detonation rocket engine), aminek már a tesztjei is lezajlottak 2022-ben. Az RDRE abban különbözik a hagyományos rakétamotoroktól, hogy a tolóerőt egy szuperszonikus égési jelenség, az ún. detonáció segítségével állítja elő. Ez a konstrukció a mai meghajtási rendszereknél kevesebb üzemanyag felhasználása mellett nagyobb teljesítmény leadására képes, és alkalmas lehet mind az emberes leszállóegységek, mind a mélyűrbe, például a Holdra és a Marsra tartó bolygóközi járművek meghajtására.

A NASA Marshall Űrrepülési Központjának szakemberei, és az IN Space LLC, mint az ügynökség elsődleges együttműködő partnere megerősítették a 2022-ben elvégzett tesztek adatait, miszerint a hajtóművet több mint egy tucat alkalommal, összesen közel 10 percig működtették, emellett 100%-on üzemelve képes volt kb. egy percen keresztül több mint 17 kN tolóerőt kifejteni. Az RDRE ennek során elérte elsődleges tesztcélját, demonstrálva, hogy a 3D-nyomtatással készült hardvere hosszú ideig képes működni, miközben ellenáll a detonációk által generált extrém hő- és nyomáskörnyezetnek. Az elért sikernek köszönhetően a NASA mérnökei folyamatosan dolgoznak egy teljesen újrafelhasználható, 44 kN tolóerő kifejtésére képes RDRE kifejlesztésén is, hogy felmérjék a hagyományos folyékony hajtóanyagú rakétamotorokkal szembeni teljesítménybeli előnyöket.

Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye