Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Kapcsolódó

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az ELaNa-43 (Educational Launch of Nanosatellites 43) küldetésre, melynek űreszközeit a Firefly Aerospace Alpha rakétája fogja Föld körüli pályára juttatni. A nyolc darab CubeSat építésében diákok, oktatók és kutatók vettek részt, ezzel is erősítve a NASA által indított kezdeményezés fő célját, ami nem más, mint vonzóvá tenni a diákok számára a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai tudományok területét. A hordozó a kaliforniai SLC-2W startállásról emelkedik majd a magasba, a misszió pedig a Noise of Summer fantázianévre hallgat.

CatSat / University of Arizona

A 6U méretű CatSat egy mylar fóliából készült ballon belsejében elhelyezett antennával rendelkezik, melyet nagy sebességű kommunikáció tesztelésére szánnak. A tervek szerint amint a CatSat pályára áll, a ballon felfúvódik, és nagy felbontású földi fotókat fog sugározni a földi állomásokra másodpercenként 50 megabit sebességgel.

A CatSat látványterve. Forrás: University of Arizona

KUbeSat-1 / University of Kansas

A 3U méretű CubeSat új módszerrel hivatott mérni a Földet érő kozmikus sugárzás energiáját és típusát. A KUbeSat-1 továbbá az első kansasi kis műhold lesz, amelyet a NASA CSLI (CubeSat Launch Initiative) keretében indítanak.

MESAT-1 / University of Maine

A MESAT-1 egy 3U CubeSat, mely a városi és vidéki területek hőmérsékletét fogja vizsgálni annak érdekében, hogy meghatározhassa a fitoplankton koncentrációját a víztömegekben. Mindez segíthet az algavirágzás előrejelzésében.

Forrás: University of Maine

R5-S4, R5-S2-2.0 / Johnson Space Center

Mindkettő űreszköz 6U mérettel rendelkezik. A vékonyabb kialakítás tesztelésére indulnak az űrbe, a csapat pedig ennek során nyomon fogja követni, hogy a műholdak részei hogyan teljesítenek alacsony Föld körüli pályán.

Forrás: NASA/Jacob Nunez-Kearny

Serenity / Teachers in Space

A Serenity, avagy Higgadtság egy 3U méretű CubeSat, amely adatérzékelőkkel, továbbá kamerával van ellátva, és amatőr rádiójeleken keresztül kommunikál majd a földi diákokkal. A Teachers in Space projekt oktatási céllal indít műholdakat, hogy felkeltse az érdeklődést például az űrkutatás vagy a technológia iránt az észak-amerikai diákok körében.

SOC-i / University of Washington

A SOC-i, vagy hosszabb nevén Satellite for Optimal Control and Imaging 2U mérettel rendelkezik, és ami egy olyan demonstrációs küldetésként indul, mely a Földhöz, a Naphoz vagy más égitesthez viszonyított tájolás fenntartására alkalmas technológiát tesztel. A SOC-i ezenfelül autonóm módon képes forgatni a kameráját, hogy azzal képeket készítsen.

Forrás: NASA

TechEdSat-11 (TES-11) / Ames Research Center

A rövid nevén csak TES-11 (6U) része a már folyamatban lévő kísérleteknek, amelyek célja többek között az új kommunikációs technológiák, és a pályaelhagyás idejének csökkentésére irányuló módszerek keresése.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye