DM-2: Minden tudnivaló egy helyen

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Rengeteget írtunk már a mai történelmi indításról, ezért most egy helyen összefoglaljuk a legfontosabb dolgokat. Reméljük az időjárás nem szól közbe, és elindulhat ma a Crew Dragon, fedélzetén Bob Behnkennel, és Doug Hurley-vel.

Jim Bridenstine, a NASA vezetője az űrhajósokkal

Miért történelmi a mai indítás?
Az Egyesült Államok az űrrepülégép-program 2011-es befejezése óta nem rendelkezett saját személyzet szállítására képes űrhajóval. Az elmúlt években az orosz Szojuz űrhajókon vásároltak üléseket a NASA űrhajósai számára, ez volt az egyetlen mód, hogy a Nemzetközi Űrállomásra feljussanak. A 2010-ben indult Commercial Crew Program (CCP) célja, hogy a NASA privát cégeket bízott meg egy személyzet szállítására is képes űrhajó kifejlesztésével: a két nyertes Boeing és SpaceX közül az utóbbi vihet most előszőr űrhajósokat. A program sok évig alulfinanszírozott volt, és technikai problémák is hátráltatták a megvalósulást. A programban amúgy azért választottak ki két győztest, hogy ha az egyik cég késik, és/vagy nem tud repülni, akkor a másik tudja biztosítani az amerikai hozzáférést a világűrhöz. A Starliner első tesztútján történt problémák miatt most pont ez a helyzet áll fent, így a SpaceX lett a befutó (a Boeing idén megismétli a Starliner űrhajó személyzet nélküli tesztútját, várhatóan még idén).
Szóval a mai indítással egy új korszak kezdődik az emberes űrutazásban, és nem csak egy új űrhajó éles bemutatkozása lesz, hanem az első alkalom, hogy egy magáncég juttatt embert a világűrbe. A NASA ezúttal már csak “vásárló” lesz az ilyen utakon, és nem az üzemeltető. A SpaceX amúgy a Crew Dragonnal saját fizetős utakat is tervez, melyekre már megrendeléseik is vannak. Gondoljunk csak a Tom Cruise-féle bejelentésre
Arról még nem is beszéltünk, hogy a SpaceX az egyetlen cég a világon, mely képes a rakétáinak újrahasznosítására, és a visszatérő első fokozatok látványa a mai napig megragadja az emberek képzeletét..
Természetesen a SpaceX számára is hatalmas jelentőséggel bír a mostani misszió: a cég 18 év alatt jutott el oda, hogy egy “komolytalan” startup cégből embereket a világűrbe szállítani képes, az űripart domináló vállalat legyen. Nagy lépés ez nekik a Mars-terveik megvalósításához.

Tudnivalók a küldetésről
A misszió minden fontos részletéről írtunk már hosszabban, olvassátok el az összes korábbi cikkünket, és nem maradtok le semmilyen részletről. 🙂
SpaceX | Demo Mission-2 küldetés profilminden részlet a mai startról
Hogyan tudom észlelni a Dragont?indítás után Magyarország felett húz majd el az űrhajó!
John Insprucker, a SpaceX kommentátora
Tom Mueller, a Merlin hajtóművek atyja
Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke
Elon Musk, jelenünk egyik legmeghatározóbb alakja
A Demo Mission-2 űrhajósai
A Dragon űrhajók bemutatása, történelme
Az űrrepülőgép-program utolsó útja
A címke alatt további megtaláljátok az összes írásunkat a DM-2-ről, katt ide.

A Falcon/Crew Dragon az indítás előtti este

Időjárás
Továbbra is 60% az esély a mai startra, a legnagyobb probléma jelenleg az Atlanti-óceánon lévő vészhelyzeti leszállási zónák kedvezőtlen időjárása. A személyzet 4 és fél órával indítás előtt kapja az utolsó eligazítást az időjárási helyzetről, a SpaceX Repülésigazgatója (Launch Director) pedig a start előtt 45 másodperccel hagyhatja jóvá a startot. A mai indítási ablak azonnali, szóval nincs lehetőség semmilyen csúszásra. Ha az űrhajó nem tud elindulni pontosan 22:33:33-kor (magyar idő szerint), akkor a start szombatra csúszik.

Doug Hurley a családjával az indítóálláson

Hol tudom nézni az indítást?
Természetesen nálunk! 🙂 Youtube-on az “Űrutazás Űrhajók” csatornán élőben közvetítjük a startot, Nagy Szabolccsal (Space Station Guys). 21:00-kor kezdünk (tehát másfél órával az indítás előtt), hogy bőven legyen időnk minden fontos dolgot megbeszélni. Gyertek, és nézzétek velünk az eseményt!

Ezelőtt már azonban kb. 18:00 órától itt az oldalon is élőben leszünk, és liveblog-ban percről-percre írjuk majd a legfrissebb történéséket.
Természetesen lesznek hivatalos stream-ek (NASA, SpaceX) és más közvetítések (Everyday Astronaut, spaceXcentric) is, ezek linkjeit lent találjátok, de inkább minket kövessetek! 🙂

Ti készültök/izgultok már? Mi nagyon. 🙂 Hamarosan találkozunk, már csak pár óra. Addig is ne feledjük Elon Musk szavait, miért fontos az űrutazás:

“Az élet nem szólhat arról csupán, hogy egyik nyomorúságos problémát oldjuk meg a másik után, ez nem lehet az egyetlen dolog”…”Kell lennie dolgoknak, amik ösztönöznek téged, amik miatt boldogan ébredsz fel reggelente és örülsz, hogy része lehetsz az emberiségnek.” – Elon Musk

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye