Dokkolóportot kapott a Dream Chaser űrhajó

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Alakul az első mini űrsikló, a Sierra Space által gyártott Dream Chaser űrhajó összeszerelése. A technikusok a napokban a „Shooting Star” nevű szervizmodulra szerelték fel a PCBM (Passive Common Berthing Mechanism) típusú dokkolóportot, amivel csatlakozik majd az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. A Dream Chaser az első generációs Dragon, és Cygnus teherszállító űrhajókhoz hasonlóan nem lesz képes önállóan dokkolni, hanem a Canadarm2 robotkar segítségével kapják el, és csatlakoztatják az ISS-hez – ezt a folyamatot hívják „berthing”-nek. Az ISS amerikai szegmense jelenleg 4 szabad dokkolóporttal rendelkezik, ezekből kettőhöz tud a Dream Chaser kikötni: a Harmony és a Unity „nadír” (vagyis Föld felé néző ) pontjaira, ugyanis ezek rendelkeznek CBM csatlakozókkal. A másik két szabad port (Harmony elülső és zenit) IDA (International Docking Adapter) dokkolóportokkal vannak felszerelve, ide csak Crew/Cargo Dragon, illetve Starliner űrhajók tudnak bedokkolni.

A Shooting Star-ra felszerelt dokkolómechanizmus

Fotó: Sierra Space

A Sierra Space 2016 januárjában nyert részvételt a NASA kereskedelmi teherszállító programjának második fázisába (Commercial Resupply Services 2, CRS-2), és a tervek szerint 2022-től visz majd utánpótlást az ISS-re, egy út alkalmával kb. 5,5 tonnát. A mini űrrepülőgépet a ULA új Vulcan rakétája viszi a világűrbe (remélhetőleg a Blue Origin BE-4 hajtóművének késlekedése nem okoz csúszást a programban), és a Dream Chaser a missziók végén az űrrepülőgépekhez hasonló sima leszállást hajt végre a Kennedy Űrközpont leszállópályájára.

Korábbi részletes bemutatónkat a Dream Chaser űrhajóról itt olvashatjátok.

A Dream Chaser űrhajó látványterve

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye