Dokkolt a CRS-24 Cargo Dragon a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Miután tegnap sikeresen elindult a SpaceX idei utolsó, CRS-24 küldetése, ma délelőtt 9:41-kor a Cargo Dragon C209-2 teherűrhajó hibátlan dokkolást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljára. Ez a Dragon második alkalommal hajtotta végre ezt a műveletet (első küldetése a CRS-22 volt idén júniusban), mintegy 3 tonna ellátmánnyal, utánpótlással és kísérletekhez szükséges eszközökkel a raktereiben. Ezúttal mind a nyomás alá helyezett kapszulában, mind pedig a hátsó, vákuumnak kitett részben (trunk) is elhelyezett rakományokat a földi kiszolgáló személyzet.

A végső megközelítési műveletet és magát a dokkolást Raja Chari, a Crew-3 parancsnoka és Thomas Marshburn, a Crew-3 pilótája felügyelte, de a teherűrhajó automatikus üzemmódban, külső beavatkozás nélkül ezúttal is hibátlanul teljesített minden feladatot. Az ilyenkor szokásos módon a megközelítési fázis végén három ellenőrzési pontnál kellett megállnia a Dragonnak: először az űrállomástól 400 méterre (Waypoint 0), majd 220 méterre (Waypoint 1), végül pedig 20 méterre (Waypoint 2). Amikor a földi irányítás megfelelőnek találta a teherűrhajó pozícióját, engedélyt adott az utolsó dokkolási manőver végrehajtására is, és a Dragon elfoglalta helyét a Harmony modul zenit oldali IDA-3 dokkolóadapterén. Jelenleg így ismét két SpaceX űrhajó állomásozik az űrállomáson, az IDA-2 adapteren a november 11-én érkezett Crew-3 Endurance nevű Crew Dragonja csatlakozik az ISS-re.

A C209-2 jelű Cargo Dragon várhatóan egy hónapot tölt majd az ISS-en, ezt követően pedig szintén önálló, előre beprogramozott manőverekkel fog visszatérni a Földre.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye