Dokkolt a CRS-24 Cargo Dragon a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Miután tegnap sikeresen elindult a SpaceX idei utolsó, CRS-24 küldetése, ma délelőtt 9:41-kor a Cargo Dragon C209-2 teherűrhajó hibátlan dokkolást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljára. Ez a Dragon második alkalommal hajtotta végre ezt a műveletet (első küldetése a CRS-22 volt idén júniusban), mintegy 3 tonna ellátmánnyal, utánpótlással és kísérletekhez szükséges eszközökkel a raktereiben. Ezúttal mind a nyomás alá helyezett kapszulában, mind pedig a hátsó, vákuumnak kitett részben (trunk) is elhelyezett rakományokat a földi kiszolgáló személyzet.

A végső megközelítési műveletet és magát a dokkolást Raja Chari, a Crew-3 parancsnoka és Thomas Marshburn, a Crew-3 pilótája felügyelte, de a teherűrhajó automatikus üzemmódban, külső beavatkozás nélkül ezúttal is hibátlanul teljesített minden feladatot. Az ilyenkor szokásos módon a megközelítési fázis végén három ellenőrzési pontnál kellett megállnia a Dragonnak: először az űrállomástól 400 méterre (Waypoint 0), majd 220 méterre (Waypoint 1), végül pedig 20 méterre (Waypoint 2). Amikor a földi irányítás megfelelőnek találta a teherűrhajó pozícióját, engedélyt adott az utolsó dokkolási manőver végrehajtására is, és a Dragon elfoglalta helyét a Harmony modul zenit oldali IDA-3 dokkolóadapterén. Jelenleg így ismét két SpaceX űrhajó állomásozik az űrállomáson, az IDA-2 adapteren a november 11-én érkezett Crew-3 Endurance nevű Crew Dragonja csatlakozik az ISS-re.

A C209-2 jelű Cargo Dragon várhatóan egy hónapot tölt majd az ISS-en, ezt követően pedig szintén önálló, előre beprogramozott manőverekkel fog visszatérni a Földre.

Dark mode powered by Night Eye