Array

Döntés született a Blue Origin HLS-programot illető peres ügyében

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Az amerikai űripar egy komoly vitájának és drámájának végére került tegnap pont: az Egyesült Államok Szövetségi Bírósága elutasította a Blue Origin keresetét a NASA Human Landing System (HLS, emberes holdi leszállóegység) programjának megóvását illetően. Ez a legutóbbi peres ügy augusztus közepén indult, amikor a BO sokadik próbálkozása után sem érte el célját, és „végső megoldásként” a bíróságra vitte az HLS-program eredményének felülvizsgálatát, ezzel hátráltatva az egész programot, melyet természetesen felfüggesztettek az óvások és pereskedések idejére. Miközben a cég által vezetett National Team pályázata nem volt összhangban az űrhivatal elképzeléseivel, illetve minden szabályszerűen és a pályázati kiírásnak megfelelően történt, Jeff Bezosék minden jogi lehetőséget megpróbáltak kihasználni, hogy ne egyedül a SpaceX Starship/Lunar Starship-rendszere kerüljön ki győztesként. Emellett többször is hangoztatták, hogy a NASA helytelenül döntött, egy nem bizonyított járművet jelöltek ki győztesnek, és félrevezető infografikákkal próbálták bizonyítani saját igazukat.

Mindez hasztalannak bizonyult, ugyanis tegnap a Szövetségi Bíróság állásfoglalása alapján véget ért a peres ügy, és a döntéshozó testület helybenhagyta az űrhivatal pályázati eredményét. Ez tehát azt jelenti, hogy folytatódhat az HLS-program és annak finanszírozása a két fél között. Természetesen a SpaceX egy percig sem állt le az első áprilisi óvás óta, melyet a BO a Kormányzati Felügyelő Hivatal felé terjesztett be, és a háttérben folyamatosan zajlott és zajlik a Starship fejlesztése. A mostani döntés csak a NASA terveinek folytatását jelenti, és emiatt nem merült fel csúszás az Artemis-programban. Más kérdés, hogy az SLS rakéta és az új szkafander kifejlesztésének késése miatt már biztosan nem valósulhat meg az eredetileg tervezett 2024-ben történő Holdra szállás.

A Blue Originnek így el kell fogadni a bíróság döntését (ezt Jeff Bezos személyesen is megtette Twitteren), és reménykedni, hogy egy következő pályázaton már nagyobb összhang lesz a NASA elképzelései, és az általuk kifejlesztendő leszállóegység között (a hivatalos állásfoglalásukat itt olvashatjátok). Bár a Szenátus még nem fogadta el a jövő évi költségvetést, így a NASA finanszírozásának terve sem végleges, egyes hírek szerint a kormányzat több forrást biztosíthat annak HLS-programjára, amennyiben az űrhivatal a Starshipen kívül egy másik leszállóegység kifejlesztéséről is döntést hoz. Így akár minden esélye meg is lehet a BO-nak, hogy másodjára sikerre vigyék terveiket.

Grafika: Tony Bela

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye