Doug Hurley visszavonul a NASA-tól

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

21 év szolgálat után visszavonul Douglas G. Hurley a NASA űrhajósa, egykori tengerészgyalogos, ezredes.

Hurley a New York állambeli Endicottban született 1966. október 21-én. 2000 augusztusában lépett be a NASA kötelékébe. Már kiképzett űrhajósként az STS-107, illetve STS-121 jelzésű küldetések során támogatói, tanácsadói szerepkörben szolgált.

Első űrrepülésén, 2009-ben az STS-127 Endeavour űrsikló pilótája volt, és segített a Nemzetközi Űrállomás japán kísérleti moduljának, a Kibonak, valamint annak két utolsó alkatrészének leszállításában és telepítésében.

Doug Hurley az STS-127 Endeavour fedélzetén. Forrás: NASA

2011-ben repült ismét az STS-135 pilótájaként, amely az Atlantis 33. repülése volt, valamint a NASA űrrepülőgép-programjának 135. és egyben utolsó küldetése. A küldetés keretében a Raffaello modullal ellátmányt, kutatási anyagokat és eszközöket szállítottak a Nemzetközi Űrállomásra. 2011-ig Hurley 680 órát, azaz hozzávetőlegesen 28 napot töltött az űrben.

Doug Hurley az STS-135 Atlantis pilótaülésében. Forrás: NASA

Doug Hurley különböző területeken a Földön is támogatta munkájával a NASA-t. Többek között részese volt a Columbia balesetét rekonstruáló csapatnak, az űrsikló kigördülési és a landolási folyamatainak oktatója volt. Az űrsikló-program leállítását követően a Johnson Űrközpont repülő személyzetért felelős osztály igazgatóhelyettese lett. 2014 augusztusában kinevezték a kereskedelmi űrrepülések személyzeti osztályának igazgató helyettesének. Az űrügynökségnél töltött évei alatt a NASA oroszországi műveleti igazgatója volt, a csillagvárosi Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban.

2015-ben Hurley lett az Amerikai Egyesült Államok egyik első űrhajósa, akit kereskedelmi űrrepülésekre képeztek ki. A kinevezés után meg is kezdte a felkészülést a Boeingnél és a SpaceX-nél. Douglas G. Hurley volt a 2020. május 30-án induló Crew Dragon Demo-2 küldetés parancsnoka, mely az utolsó repülése volt a NASA kötelékében.

Karrierje során összesen 93 napot töltött a világűrben.

Doug G. Hurley utolsó küldetésén. Forrás: ISS Twitter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye