Doug Hurley visszavonul a NASA-tól

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

21 év szolgálat után visszavonul Douglas G. Hurley a NASA űrhajósa, egykori tengerészgyalogos, ezredes.

Hurley a New York állambeli Endicottban született 1966. október 21-én. 2000 augusztusában lépett be a NASA kötelékébe. Már kiképzett űrhajósként az STS-107, illetve STS-121 jelzésű küldetések során támogatói, tanácsadói szerepkörben szolgált.

Első űrrepülésén, 2009-ben az STS-127 Endeavour űrsikló pilótája volt, és segített a Nemzetközi Űrállomás japán kísérleti moduljának, a Kibonak, valamint annak két utolsó alkatrészének leszállításában és telepítésében.

Doug Hurley az STS-127 Endeavour fedélzetén. Forrás: NASA

2011-ben repült ismét az STS-135 pilótájaként, amely az Atlantis 33. repülése volt, valamint a NASA űrrepülőgép-programjának 135. és egyben utolsó küldetése. A küldetés keretében a Raffaello modullal ellátmányt, kutatási anyagokat és eszközöket szállítottak a Nemzetközi Űrállomásra. 2011-ig Hurley 680 órát, azaz hozzávetőlegesen 28 napot töltött az űrben.

Doug Hurley az STS-135 Atlantis pilótaülésében. Forrás: NASA

Doug Hurley különböző területeken a Földön is támogatta munkájával a NASA-t. Többek között részese volt a Columbia balesetét rekonstruáló csapatnak, az űrsikló kigördülési és a landolási folyamatainak oktatója volt. Az űrsikló-program leállítását követően a Johnson Űrközpont repülő személyzetért felelős osztály igazgatóhelyettese lett. 2014 augusztusában kinevezték a kereskedelmi űrrepülések személyzeti osztályának igazgató helyettesének. Az űrügynökségnél töltött évei alatt a NASA oroszországi műveleti igazgatója volt, a csillagvárosi Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban.

2015-ben Hurley lett az Amerikai Egyesült Államok egyik első űrhajósa, akit kereskedelmi űrrepülésekre képeztek ki. A kinevezés után meg is kezdte a felkészülést a Boeingnél és a SpaceX-nél. Douglas G. Hurley volt a 2020. május 30-án induló Crew Dragon Demo-2 küldetés parancsnoka, mely az utolsó repülése volt a NASA kötelékében.

Karrierje során összesen 93 napot töltött a világűrben.

Doug G. Hurley utolsó küldetésén. Forrás: ISS Twitter

Dark mode powered by Night Eye