Doug Hurley visszavonul a NASA-tól

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

21 év szolgálat után visszavonul Douglas G. Hurley a NASA űrhajósa, egykori tengerészgyalogos, ezredes.

Hurley a New York állambeli Endicottban született 1966. október 21-én. 2000 augusztusában lépett be a NASA kötelékébe. Már kiképzett űrhajósként az STS-107, illetve STS-121 jelzésű küldetések során támogatói, tanácsadói szerepkörben szolgált.

Első űrrepülésén, 2009-ben az STS-127 Endeavour űrsikló pilótája volt, és segített a Nemzetközi Űrállomás japán kísérleti moduljának, a Kibonak, valamint annak két utolsó alkatrészének leszállításában és telepítésében.

Doug Hurley az STS-127 Endeavour fedélzetén. Forrás: NASA

2011-ben repült ismét az STS-135 pilótájaként, amely az Atlantis 33. repülése volt, valamint a NASA űrrepülőgép-programjának 135. és egyben utolsó küldetése. A küldetés keretében a Raffaello modullal ellátmányt, kutatási anyagokat és eszközöket szállítottak a Nemzetközi Űrállomásra. 2011-ig Hurley 680 órát, azaz hozzávetőlegesen 28 napot töltött az űrben.

Doug Hurley az STS-135 Atlantis pilótaülésében. Forrás: NASA

Doug Hurley különböző területeken a Földön is támogatta munkájával a NASA-t. Többek között részese volt a Columbia balesetét rekonstruáló csapatnak, az űrsikló kigördülési és a landolási folyamatainak oktatója volt. Az űrsikló-program leállítását követően a Johnson Űrközpont repülő személyzetért felelős osztály igazgatóhelyettese lett. 2014 augusztusában kinevezték a kereskedelmi űrrepülések személyzeti osztályának igazgató helyettesének. Az űrügynökségnél töltött évei alatt a NASA oroszországi műveleti igazgatója volt, a csillagvárosi Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban.

2015-ben Hurley lett az Amerikai Egyesült Államok egyik első űrhajósa, akit kereskedelmi űrrepülésekre képeztek ki. A kinevezés után meg is kezdte a felkészülést a Boeingnél és a SpaceX-nél. Douglas G. Hurley volt a 2020. május 30-án induló Crew Dragon Demo-2 küldetés parancsnoka, mely az utolsó repülése volt a NASA kötelékében.

Karrierje során összesen 93 napot töltött a világűrben.

Doug G. Hurley utolsó küldetésén. Forrás: ISS Twitter

Dark mode powered by Night Eye