Dragon átdokkolás az ISS-en július 21-én

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Július 21-én, magyar idő szerint 12:45-kor a Crew-2 küldetés űrhajója, a Dragon Endeavour egy átdokkolást hajt majd végre a Nemzetközi Űrállomáson. A Dragon a Harmony modul elülső („forward”) IDA-2 dokkolóportjáról, a Harmony zenit („felfelé néző”) IDA-3 csatlakozójára manőverezik át, az űrhajó személyzete (Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet, Hoside Akihiko) a Dragon fedélzetén tartózkodik majd. Ez lesz a Dragon űrhajók történetében a második átdokkolás, az elsőt a Crew-1 űrhajója hajtotta végre idén áprilisban. A művelet teljesen automatikusan zajlik majd, és kb. 47 percig tart. Az átdokkolásra azért van szükség, hogy a június 30-án induló Starliner – jelenleg még személyzet nélküli -, űrhajó a Harmony modul IDA-2 portjára tudjon csatlakozni. Az OFT-2-nek nevezett küldetés egyik feladata, hogy a Starliner automatikusan tudjon dokkolni az IDA-2-re, a zenit portra való dokkolást várhatóan egy későbbi misszión végzik majd el – a Crew Dragon űrhajók is mind a DM-1 és DM-2 tesztküldetéseken az IDA-2 csatlakozót használták előszőr.

Az átdokkolás után még aznap indítják az új orosz modult (Nauka) Bajkonurból, július 23-án pedig a Pirsz modult választják le a Progressz MSz-16 teherhajóval. A fent említett Starliner OFT-2 július 30-án startol, így mozgalmas napok és hetek elé néz a Nemzetközi Űrállomás.

Az átdokkolást a NASA TV élőben közvetíti majd.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye