Dragon Resilience: sikeres dokkolás

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Egy 27,5 órás út után sikeresen dokkolt a Crew Dragon Resilience a Nemzetközi Űrállomáshoz magyar idő szerint 05:01-kor, így kibővítve az ISS személyzetét háromról hét főre. A nagyobb létszámnak köszönhetően több idő fog maradni a tudományos kutatásokra és kísérletekre az állomás karbantartása mellett.

Egy tökéletes indítást követően a Crew Dragon Resilience levált a Falcon 9 hordozórakéta második fokozatáról és nem sokkal utána kinyitotta az orrkúpját, így működésbe tudtak lépni az orrkúp alatt elhelyezett Draco hajtóművek. Ezekkel az orrban elhelyezett Draco fúvókákkal hajtották végre azt a manőversorozatot, amellyel eljutott a Dragon az ISS-hez. Az ilyen típusú fúvókákat már az elsőgenerációs Dragon teherűrhajókon is használták, és a Falcon 9 gázdinamikai fúvókáival ellentétben ezek nem hideggázt lövellnek ki, hanem kétkomponensű üzemanyagot égetnek el (monometilhidrazin és N2O4).

Csodálatos kilátás a Resilience ablakából.

Ahhoz, hogy a hajtóanyagot és az oxidálószert a megfelelő hőmérsékleten tartsák, négy darab fűtőberendezést helyeztek el a tartályoknál erre a célra. Rövid idővel indítás után azonban hármat a négyből ki kellett kapcsolni, ugyanis magas ellenálást mértek az áramkörökben. A SpaceX mérnökei ellenőrizték a beállításokat, átállítottak pár határértéket, melyeknél túl óvatosak voltak, és újraindították a rendszert. A rebootot követően az összes fűtőeszköz problémamentesen működött a repülés egész időtartamában. 16°C a minimális hőmérséklet az üzemanyagnak, de 24°C alá sosem csökkent.
Az első indítás utáni manőverre magyar idő szerint 02:13-kor került sor: egy 573 másodperces gyújtás a Draco fúvókákkal.  Ez volt az egyetlen manőver, amit hétfőn hajnalban, közvetlen indítás után végeztek. A Resilience legénysége ezután együtt megvacsorázott és elkezdődött az alvási időszak. Ezalatt a Resilience két automatikus manővert hajtott végre: egy 97 másodperces gyorsítást 17:20-kor, és egy második 602 másodperces koelliptikai manővert 18:02-kor. Ezután nemsokkal szólalt meg az ébresztő a Dragonban. A hagyományhoz híven, az irányítoteremből ébresztették fel az űrhajósokat az “In the Air Tonight” c. számmal. Ahogy egyre közelebb került a Resilience az űrállomáshoz, végrehajtott egy 44 másodperces korrekciós manővert 23:45-kor, és egy végső 34 másodperces koelliptikai gyújtást 00:31-kor (ez már ma történt, azaz nov. 17-én). Egy félperces pályasík-egyeztető gyújtásra került sor 02:30-kor. Ekkor a Resilience elérkezett az első Go/No go pontra, ahol 03:05-kor zöldutat adtak a Dragonnak a folytatásra az ISS-re.

A Resilience érkezése
Az ISS a Dragon szemszögéből

03:30-kor egy másfél perces érkezési manővert hajtottak végre, ekkor 7,5 kilométerre volt a Resilience az állomástól. 03:55-kor, egy köztes hajtóműgyújtást hajtott végre a Dragon, ezzel egyre közelebb kerülve az ISS-hez. Körülbelül mi is ekkor kezdtük el az élő közvetítést a dokkolásról az Űrutazás-Űrhajók csatornán. A Resilience közeledése közben még két Go/No go pontra került sor, az egyikre 04:05-kor a “Keep Out Sphere”-be (200 méteres sugár) való belépést engedélyezve, a második pedig 04:25-kor, amikor engedélyt adtak a 20 méteres tartási pontra való manőverezéshez. 04:50-kor a Resilience már csak 20 méterre volt a Harmony modul dokkolóportjától. Egy utolsó Go/No go szavazást tartottak ekkor, 04:51-kor megadták az engedélyt a dokkolásra. Annak ellenére, hogy teljesen automatizált a dokkolási folyamat, hat percet várt inkább a személyzet, hogy javuljanak a látási viszonyok a dokkolási folyamat ellenőrzésére. Naplemente után megindult a Resilience, és 05:01-kor sikeresen hozzádokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz, a Harmony modulon taláható International Docking Adapter 2-re (IDA-2).

Dragonból belső nézet a dokkolás közben
A Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Crew Dragon Resilience

Szivárgás és nyomásellenőrzések (05:30) illetve a kabinnyomások kiegyenlítése (06:05) után a zsilipet 06:10-kor nyitották ki. A Resilience legénysége — NASA űrhajósok Michael Hopkins, Victor Glover, és Shannon Walker, és JAXA űrhajós Nogucsi Szoicsi csatlakozott a Szojuz MSz-17 legénységéhez (Szergej Rizsikov, Szergej Kud-Szvercskov és Dr. Kate Rubins) kibővítve a személyzet számát hétre. A Dragon hat hónapig fog az ISS-en tartózkodni, míg a Szojuz MSz-17 jövő áprilisban fog visszatérni a Földre a Szojuz MSz-18 indítását követően, melyen három orosz kozmonauta fog utazni. A Szojuz MSz-18 lesz az első olyan Szojuz start már húsz éve, amelyen nem fog amerikai utazni, ugyanis a legénység amerikai tagjai a Crew Dragon Endeavour-on fognak megérkezni a Crew-2 keretében egy francia és japán űrhajós társaságában.

Képek az “átlebegésről”

Mike Hopkins parancsnok érkezése
Victor Glover pilóta utána “lebegett” át
Glovert Shannon Walker küldetés specialista követte
Legutoljára pedig a legtapasztaltabb, Nogucsi Szoicsi lebegett be az ISS-be a zero G indikátorral, Baby Yodával
A héttagú, Expedition 64 személyzet az átszállást követő sajtótájékozató közben
Képek forrásai: SpaceX/NASA
Dark mode powered by Night Eye