Dragon űrhajók dokkolnának az ISS orosz szegmensére?

Kapcsolódó

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a NASA és a Roszkoszmosz tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Űrállomásra múlt héten csatlakoztatott új orosz kikötőmodul, a Pricsal amerikai használatáról. A beszámoló szerint Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője erősítette meg, hogy a két űrhivatal megkezdte az egyeztetéseket az öt új dokkolóporttal rendelkező modul használatáról, amihez Crew Dragon űrhajók csatlakoznának a jövőben.

A Pricsal érkezik a Nemzetközi Űrállomásra

Az amerikai részen jelenleg csak két darab, ún. IDA (International Docking Adapter) típusú csatlakozó található, amihez az újgenerációs amerikai űrhajók (Dragon, Starliner) tudnak bedokkolni, ez viszont már az elmúlt egy évben szűkösnek bizonyult, ugyanis a SpaceX emberes és teherhajói rendszeresen elfoglalják mindkét kikötőpontot, és nagy szükség lenne újabb dokkolóportok kialakítására – amire a NASA-nak jelenleg nincsen semmilyen terve.

Az IDA dokkolókat (IDA-2, IDA-3) 2016-ban és 2019-ben juttatták fel az űrállomásra, és 2019 óta fogadják a SpaceX Dragon űrhajóit (a Starliner első dokkolására a jelenlegi helyzet szerint legkorábban 2022 közepéig várnunk kell). Az elsőleg elkészült IDA-1 csatlakozó 2015 augusztusában, a CRS-7 küldetés emelkedés közbeni robbanásában veszett el, az IDA-3 pótalkatrészek felhasználásával készült el.

A Dragon űrhajók a jelenlegi formában nem képesek dokkolni a Pricsal modulra, ami 5 db, orosz típusú csatlakozóval rendelkezik. A mostani hír szerint – amit az amerikai űrhivatal nem erősített még meg -, az egyeztetések egy speciális adapter kifejlesztéséről kezdődtek meg, amit nem tudni, ki fog majd gyártani.

Az egyre jobban fellendülő kereskedelmi űrutazások miatt az amerikaiaknak nagy szüksége lehet egy újabb kikötőpontra a Nemzetközi Űrállomáson, így a Pricsal érkezése megoldást jelenthet egy nagy problémára – nem beszélve arról, hogy amennyiben az orosz fél gyártaná a szükséges adaptert, jelentősen olcsóbban jutnának egy új dokkolóporthoz.

Dragon űrhajó érkezik az ISS-re

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye