Dragon űrhajók dokkolnának az ISS orosz szegmensére?

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a NASA és a Roszkoszmosz tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Űrállomásra múlt héten csatlakoztatott új orosz kikötőmodul, a Pricsal amerikai használatáról. A beszámoló szerint Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője erősítette meg, hogy a két űrhivatal megkezdte az egyeztetéseket az öt új dokkolóporttal rendelkező modul használatáról, amihez Crew Dragon űrhajók csatlakoznának a jövőben.

A Pricsal érkezik a Nemzetközi Űrállomásra

Az amerikai részen jelenleg csak két darab, ún. IDA (International Docking Adapter) típusú csatlakozó található, amihez az újgenerációs amerikai űrhajók (Dragon, Starliner) tudnak bedokkolni, ez viszont már az elmúlt egy évben szűkösnek bizonyult, ugyanis a SpaceX emberes és teherhajói rendszeresen elfoglalják mindkét kikötőpontot, és nagy szükség lenne újabb dokkolóportok kialakítására – amire a NASA-nak jelenleg nincsen semmilyen terve.

Az IDA dokkolókat (IDA-2, IDA-3) 2016-ban és 2019-ben juttatták fel az űrállomásra, és 2019 óta fogadják a SpaceX Dragon űrhajóit (a Starliner első dokkolására a jelenlegi helyzet szerint legkorábban 2022 közepéig várnunk kell). Az elsőleg elkészült IDA-1 csatlakozó 2015 augusztusában, a CRS-7 küldetés emelkedés közbeni robbanásában veszett el, az IDA-3 pótalkatrészek felhasználásával készült el.

A Dragon űrhajók a jelenlegi formában nem képesek dokkolni a Pricsal modulra, ami 5 db, orosz típusú csatlakozóval rendelkezik. A mostani hír szerint – amit az amerikai űrhivatal nem erősített még meg -, az egyeztetések egy speciális adapter kifejlesztéséről kezdődtek meg, amit nem tudni, ki fog majd gyártani.

Az egyre jobban fellendülő kereskedelmi űrutazások miatt az amerikaiaknak nagy szüksége lehet egy újabb kikötőpontra a Nemzetközi Űrállomáson, így a Pricsal érkezése megoldást jelenthet egy nagy problémára – nem beszélve arról, hogy amennyiben az orosz fél gyártaná a szükséges adaptert, jelentősen olcsóbban jutnának egy új dokkolóporthoz.

Dragon űrhajó érkezik az ISS-re

Dark mode powered by Night Eye