Dupla földmegfigyelő műholddal indult 20. útjára a B1061 Falcon-9 hordozó

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A SpaceX flottája egy újabb, 20 repülést teljesítő hordozóval bővült, egészen pontosan a B1061-es jelű Falcon-9-essel. A rakéta a Maxar tulajdonában lévő DigitalGlobe megbízásából indult útjára a kaliforniai SLC-4E startállásról, melyre magyar idő szerint 20:36-kor került sor. Az emelkedés minden szakasza, valamint a fokozatok szétválása is hiba nélkül lezajlott, melyet az első fokozat visszatérése követett, ezúttal azonban szárazföldi landolást (LZ-4) láthattunk a már-már koromfekete boostertől. A rövid fúvókával rendelkező második fokozatra ekkor még további gyorsítás várt, hogy a WorldView Legion konstelláció összesen 1500 kilogrammos űreszközeit a megfelelő pályára (napszinkron) állítsa. A konstelláció egyébként összesen hat műholdból áll majd, amiket párban indítanak, csakúgy mint a mostani misszió alkalmával.

A most űrbe juttatott szatellitek az elsők, amelyek a Maxar új, 500-as szériájú, kiválóbb stabilitást és mozgékonyságot biztosító platformját használják. Körülbelül 500 kilométeres magasságú pályán üzemelnek majd, és napi 15 alkalommal nagy felbontású, 30 cm-es felvételeket fognak készíteni a világ legaktívabb régióiról. Élettartamukat 10 évre becsülik. A műholdak számos tengeri megfigyelési funkciót is ellátnak, mint például a természeti katasztrófák, az olajszennyezés nyomin követését, az illegális halászat, a kalózkodás, a kábítószer-csempészet vagy az emberkereskedelem felderítését.

Fotó: SpaceX


Az indítást mi is nyomon követtük, melyet itt tudtok visszanézni.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye