Dupla start Kínából

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Pár órán belül két rakétaindítást is végrehajtottak Kínából, összesen 23 új műhold indult Föld körüli pályára.

Magyar idő szerint ma éjjel 00:44-kor egy Hosszú Menetelés-4C (CZ-4C) startolt a Csiücsüan Űrközpontból, a rakéta hasznos terhe a Ludi Tance-1 01B (L-SAR 01B) műhold volt napszinkron pályára. A szatellitet L-sávú és több csatornás, összetett nyílástávolságú radarral (Synthetic Aperture Radar – SAR) szerelték fel, feladata földrengés- és földcsuszamlás-sújtotta területek megfigyelése lesz. Az L-sávú működés lehetővé teszi, hogy vastag felhőrétegen vagy sűrű növénytakarón keresztül is képes legyen feltérképezni a felszínt. A műhold párban fog dolgozni a január 26-án felbocsátott L-SAR 01A űreszközzel. A mostani start az idei harmadik, összesen pedig a Hosszú Menetelés rakétacsalád 408. indítása volt.

A CZ-4C indítása

Az L-SAR 01B műhold felkészítés közben

A mai második (az idei negyedik) kínai indításra a Vencsang Űrközpontból került sor magyar idő szerint 04:06-kor: egy Hosszú Menetelés-8-Y2 (CZ-8-Y2) rakéta indult 22 műholddal a fedélzetén. A küldetés egy rideshare-misszió kínai megbízók számára, a 22 űreszköz között volt 9 db Csilin-1 földmegfigyelő műhold, illetve egyéb szervezetek és vállalatok kisméretű szatellitjei. Érdekesség, hogy ez volt a Hosszú Menetelés-8 rakéta második startja (a hordozót a hipergolikus üzemanyagokat használó CZ-2 és CZ-3 leváltására fejlesztették ki), és ezúttal a két gyorsítórakéta nélkül indították, innen az „Y2” megjelölés. A rakétát már az újrahasználhatóság jegyében fejlesztették, a jövőben várható majd a fokozat irányított visszatérése és újrafelhasználása.

A CZ-8-Y2 startja

Dark mode powered by Night Eye