Dupla start Kínából

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Pár órán belül két rakétaindítást is végrehajtottak Kínából, összesen 23 új műhold indult Föld körüli pályára.

Magyar idő szerint ma éjjel 00:44-kor egy Hosszú Menetelés-4C (CZ-4C) startolt a Csiücsüan Űrközpontból, a rakéta hasznos terhe a Ludi Tance-1 01B (L-SAR 01B) műhold volt napszinkron pályára. A szatellitet L-sávú és több csatornás, összetett nyílástávolságú radarral (Synthetic Aperture Radar – SAR) szerelték fel, feladata földrengés- és földcsuszamlás-sújtotta területek megfigyelése lesz. Az L-sávú működés lehetővé teszi, hogy vastag felhőrétegen vagy sűrű növénytakarón keresztül is képes legyen feltérképezni a felszínt. A műhold párban fog dolgozni a január 26-án felbocsátott L-SAR 01A űreszközzel. A mostani start az idei harmadik, összesen pedig a Hosszú Menetelés rakétacsalád 408. indítása volt.

A CZ-4C indítása

Az L-SAR 01B műhold felkészítés közben

A mai második (az idei negyedik) kínai indításra a Vencsang Űrközpontból került sor magyar idő szerint 04:06-kor: egy Hosszú Menetelés-8-Y2 (CZ-8-Y2) rakéta indult 22 műholddal a fedélzetén. A küldetés egy rideshare-misszió kínai megbízók számára, a 22 űreszköz között volt 9 db Csilin-1 földmegfigyelő műhold, illetve egyéb szervezetek és vállalatok kisméretű szatellitjei. Érdekesség, hogy ez volt a Hosszú Menetelés-8 rakéta második startja (a hordozót a hipergolikus üzemanyagokat használó CZ-2 és CZ-3 leváltására fejlesztették ki), és ezúttal a két gyorsítórakéta nélkül indították, innen az „Y2” megjelölés. A rakétát már az újrahasználhatóság jegyében fejlesztették, a jövőben várható majd a fokozat irányított visszatérése és újrafelhasználása.

A CZ-8-Y2 startja

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye