Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA és a Boeing tisztviselői.

Butch Wilmore űrhajós a június 5-i indulás előtt humorosan így köszönt el földi segítőitől: „Találkozunk egy hónap múlva”. Akkor még ő sem gondolta, hogy ebből valóság lesz, és tényleg nagyon úgy tűnik, az eredetileg egy hetes tesztküldetés egy hónapra is „hízhat”. Ez azonban korántsem jó okból, ugyanis ahogy már több cikkben mi is megírtuk, több helyen szivárog a hélium gáz a Starliner meghajtási rendszeréből, emiatt pedig halasztások sorozatát szenvedte már el a visszatérés.

A NASA és a Boeing tegnapi közleménye alapján a június 18-án bejelentett 26-i visszatérési dátum is már a múlté. A felek egyelőre nem adtak meg újabb időpontot, de az biztos, hogy július első hete előtt nem kerülhet sor Wilmore és Williams hazatérésére. Ami biztos, hogy a július 2-ára tervezett űrséta után kerülhet sor az űrhajósok indulására az űrállomásról. A tisztviselők a szokásos szófordulatokkal igyekeztek magyarázni a helyzetet, mondván, kihasználják a rendelkezésre álló időt a gyűjtött adatok megfelelő kiértékelésére. Egyelőre az idő faktor nem okoz még gondot, ugyanis a Starliner 45 napig képes az ISS-hez dokkolva az űrben tartózkodni, illetve augusztus közepéig nincs más küldetés kilátásban (bár az űrhajónak még ezelőtt kell mindenképp visszatérni).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye