Eddig bontatlan, különleges Apollo-kőzetmintát nyit ki a NASA

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

50 éves, idáig bontatlan holdi kőzetmintát tartalmazó tubust nyitnak ki az Apollo-programban gyűjtött talajmintákat őrző ARES (Astromaterials Research and Exploration Science Division) kutatóközpontban. A houstoni Johnson Űrközpontban található laboratóriumban tárolják az amerikai űrhivatal Földön kívüli mintagyűjteményét, köztük az Apollo-programban visszahozott holdi minták nagyrészét is – biztonsági okokból az Apollo-holdkőzetek egy részét titkos helyen őrzik.

A 73001-es tubus

A NASA számolt a technológia és a tudomány fejlődésével, ezért számtatan talajmintát tartalmazó tubust és tasakot nem nyitottak ki, hanem eltették későbbi vizsgálatokra. Most egy ilyen különleges eseményre kerül sor: az 1972-es Apollo-17 misszión, Gene Cernan és Jack Schmitt által a Taurus-Littrow völgyben fúrással begyűjtött tubus kinyitásába kezdtek bele, amit 50 éve őriznek vákuumban az ARES laboratóriumában – mindössze két olyan minta van a NASA birtokában, amit vákuumban gyűjtöttek be és őriztek is idáig, így a mostani alkalom tényleg különleges, ugyanis a tudósok akár vízjég, vagy szén-dioxid molekuláit is felfedezhetik a tubusban.

Gene Cernan fúrást végez a Holdon 1972 decemberében – ekkor nyerték ki a 73001-es és 73002-es mintákat

Az Apollo-17 során Gene Cernan végzett egy fúrást, amiből két tubus kőzetmintát hoztak vissza: a 73002 jelzésűt (ezt nem vákuumban tárolták) 2019-ben nyitották ki, most pedig a 73001-es jelzéssel ellátott, 50 éve vákuumban tárolt mint kinyitására kerül sor, amit a tudósok február 11-én kezdtek meg. A műveletre egy speciális, erre az alkalomra készült műszerrel kerül sor, ami biztosítja, hogy a kinyitás során semmilyen gáz nem vész el. A műszert egy nemzetközi csapat készítette, és 3 évig tartott a kifejlesztése. A mérnökök már a tubust tároló külső vákuumcsövet sikeresen ki is nyitották, az előzetes várakozásoknak megfelelően itt nem találtak semmilyen gázt – ez azt jelenti, hogy a tubus továbbra is megfelelően zár.

Február 23-án kezdődött meg a következő, több hétig tartó folyamat: a Holdról visszahozott tubust átszúrták a speciális eszközzel, és megkezdték a tárolóban lévő (várhatóan nagyon kis mértékben jelen lévő) holdi gázok kinyerését és elemzését. Ezután a tubusban lévő holdpor és holdkőzet óvatos kivételére és kategorizálására kerül majd sor.

A gázkinyerésre tervezett speciális eszköz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye